Edius Express

Grass Valley heeft een nieuw videobewerkingspakket uitgebracht voor de startende editor. Edius Express kost nog geen vijftig euro, is stabiel, kan veel, maar is niet altijd gebruiksvriendelijk.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • stabiel
  • uitstekende kleurcorrectie-mogelijkheden
  • Minpunten
  • lastig om aan te leren
  • beperkte audiomogelijkheden

De interface van Edius Express oogt goed en is volledig aan te passen. Het is een exacte kopie van de twee grotere broers Edius Neo en Pro. Edius Express is voornamelijk bedoeld om te werken met avchd-video. Geïmporteerde bestanden worden overzichtelijk weergegeven in de bin. Met een muisklik kun je avchd-bestanden converteren naar .avi, dankzij de uitstekende Grass Valley HQ-codec.

De geïmporteerde video bekijk je in de Player monitor. Daar kun je delen van de video markeren en op de tijdlijn plaatsen voor verdere bewerking. Bij de montage op de tijdlijn schakelt Edius Express automatisch over naar de Recorder monitor. De trimmogelijkheden zijn zeer divers; het kost tijd om de mogelijkheden en de toetscombinaties onder de knie te krijgen. Bij gebruik van trimtechnieken toont de monitor twee beelden zien, zodat je direct ziet wat het resultaat is. Erg handig.

Alle basiseffecten zijn aanwezig in Edius Express. Met de Layouter kun je beeld-in-beeld-effecten realiseren, croppen en objecten in het beeld verplaatsen. Naast eenvoudige effectfilters beschik je over zeer geavanceerde kleurcorrectiefilters als de 3-way Color Correction, Chrominance en YUV Curve. Sommige daarvan zijn misschien wat hoog gegrepen voor een instappakket.

De titelgenerator is goed, gebruiksvriendelijk en zeer uitgebreid. Je kunt naast tekst ook vormen en lijnen gebruiken. Er is een aantal templates meegeleverd en je kunt zelf nieuwe creëren.

Audio is een duidelijk minpunt in Edius Express. Een audiomixer ontbreekt, je kunt geen voice-over inspreken en het is niet mogelijk om het totale volume of het volume per spoor aan te passen. Alleen het volume van afzonderlijke clips kun je veranderen door gebruik te maken van rubberbands op de clips. Dat is lastig en kost zeer veel tijd; omdat een volumemeter ontbreekt weet je nooit of je het goed doet.

Je montage kun je met Edius Express alleen exporteren naar een bestand. Ook hier wordt het de beginnende editor niet eenvoudig gemaakt. Er zijn geen duidelijke presets, wel heel veel instellingsmogelijkheden per codec en een stortvloed aan terminologie. Iets teveel van het goede voor de beginnende gebruiker. De kwaliteit van de geëxporteerde bestanden is echter uitstekend.

De lage prijs van Edius Express wekt de suggestie van een simpel, gebruiksvriendelijk pakket. Dat is een misvatting. Als je nog nooit een video hebt gemonteerd, raak je met Edius Express al snel de draad kwijt. De handleiding is geschreven voor Edius Pro; uitvinden wat er hoe werkt is erg tijdrovend. Maar als je de moeite neemt het pakket aan te leren, kun je er veel plezier aan beleven. Edius Express is stabiel en biedt alles wat je nodig hebt om een goed filmpje te maken. Het enige minpunt: je geluid goed krijgen is lastig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: