abonneren

Edius 6

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Veel videoliefhebbers zweren bij het professionele videomontagepakket Edius. Niet geheel onterecht, want Edius staat sinds jaar en dag bekend als een stabiele editor waarop u kunt vertrouwen. Kan Edius 6 deze status vasthouden?

Als u Edius 6 de eerste keer start, wordt u gevraagd een projectprofiel te kiezen waarmee u wilt werken. Normaliter is dit een lastig karwei, omdat u zelf een keuze moet maken uit een lange lijst met profielen. In Edius 6 kunt u daarvoor de projectwizard gebruiken. U hoeft enkel op te geven in welk formaat en met welke framerate u wilt werken en de juiste profielen worden getoond. Jammer is dat bij een tweede keer Edius opstarten, u niet even snel een ander profiel kunt kiezen. De profielkeuze en wizard zijn dan alleen nog bereikbaar vanuit de algemene instellingen.

De Bin van Edius, waarin alle mediabestanden staan, heeft twee belangrijke wijzigingen ondergaan. Ten eerste worden bij het selecteren van een mediaclip direct de eigenschappen getoond. Daarnaast kunt u de nieuwe Source Browser gebruiken om mediabestanden te kopiëren van geheugenkaarten en camera's met harddisks. De Source Browser herkent de juiste mappenstructuur en u kunt zonder mediaclips te importeren al een preview bekijken.

De previewvensters geven de video prachtig weer. Het is nu eindelijk mogelijk om de video full screen te evalueren. Tijdens het bekijken van de video kunt u, net zoals bij de camera, opgeven of u gebruik wilt maken van een zebrapatroon om de overbelichte gedeelten weer te geven. Daarmee wordt het voor velen eenvoudiger om deze gedeelten te corrigeren dan wanneer u alleen afhankelijk bent van de waveform-monitor.

Edius kent maar een beperkt aantal effecten, waarvan de meeste ook nog eens oubollig zijn. Edius erkent dit punt en lost dit op door gebruik te maken van een After Effects Plug-in Bridge, waardoor u alle effecten van Adobe After Effects ook in Edius kunt gebruiken. Daarnaast wordt ook het pluginpakket VitaScene meegeleverd, waardoor u toch over genoeg effecten beschikt voor een spetterende montage.

Versie 6 heeft maar twee nieuwe effecten. Met het Mask effect kunt u personen en objecten isoleren van het rest van het beeld. Dit kan zeer nauwkeurig en als het object eenmaal gekaderd is, kunt u het object of de rest van het beeld aanpassen door middel van effecten. Veel belangrijker is dat de standaard Lay-outer voor het croppen en positioneren van videobeelden compleet is vernieuwd. Dit venster beschikt nu over aparte tabbladen voor het croppen en positioneren van video en biedt de mogelijkheid om objecten in een 3D-ruimte te plaatsen en te roteren. Wel loopt bij het gebruik van deze lay-outer het beeld af en toe vast, waardoor de video in het previewvenster opnieuw moet worden gestart.

Edius exporteert naar tal van formaten. Nieuw zijn de mogelijkheden om te exporteren naar avchd (m2ts) en gebruik te maken van motionmenu's bij de export naar dvd en bluray. Het aantal menusjablonen dat u hiervoor kunt kiezen is minimaal. Dat is toch wel een gemis. Daarnaast kent Edius nog steeds geen exportfuncties voor Youtube, Vimeo of Facebook.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • stabiel
  • hoge previewkwaliteit en goede encoders
  • weinig effecten
  • geen directe export naar YouTube en Facebook
De vernieuwingen van Edius 6 zijn zeker de moeite waard, maar hadden wat ons betreft nog wel iets uitgebreider gemogen. Zo is er geen enkele mogelijkheid om iets met 3D-video te doen, worden psd-bestanden met lagen nog niet geaccepteerd en is er geen enkele ondersteuning voor CUDA. Hebt u die functies niet nodig, dan is Edius een uitstekend stabiel montagepakket waarvan u veel plezier zult hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: