abonneren

Edius 5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Canopus Edius is een professioneel videobewerkingspakket dat met bijna ieder denkbaar bestandsformaat overweg kan, professionele oplossingen biedt om video te monteren en zeer goed is in het bewerken van hd-video. De vijfde versie kent een groot aantal vernieuwingen.

Wie onbekend is met Edius zal tijd nodig hebben om zich het programma eigen te maken. Weliswaar zijn er tooltips, maar wie meer uitleg wil is aangewezen op een slechte handleiding. Hierin worden onderwerpen summier behandeld, maar vaak tref je een lege pagina aan omdat de handleiding nog niet af is. Zonder moeite capturet en importeert Edius zowel standaard als hd-videomateriaal. De geïmporteerde bestanden worden geplaatst in de 'bin' die nu over een geavanceerde zoekfunctie beschikt. De bin biedt veel bestandsinformatie, maar het is niet mogelijk om bestanden te taggen of er een waardering aan te geven.

De videoclips worden afgespeeld in het previewvenster of vanaf de tijdlijn in de recorder. In de beide vensters kunt u videoclips inkorten, markers plaatsen of direct naar het gewenste tijdstip in de videoclip springen. Het afspelen van avchd-bestanden gaat slecht. Beter is het om deze met de bijgeleverde avchd-converter om te zetten naar hd-avi-bestanden. Het afspelen en bewerken van deze hd-avi-bestanden verloopt soepel, zelfs met gebruik van overgangen. De tijdlijn is prettig om mee te werken en levert, zolang u met stereogeluid werkt, geen problemen op. Anders is dat bij 5.1-geluid. Dat werkt alleen als u voor het project een instelling hebt gekozen die acht geluidskanalen ondersteunt en die op de juiste manier instelt. Helaas is er hier maar één van en die werkt niet met full-hd of standaard dv-materiaal.

Voor het bewerken van de video beschikt Edius over alle mogelijke tools die u kunt bedenken en u wordt daarbij geholpen door een uitstekend trimvenster, waarin de aangrenzende videoclips worden getoond en waarmee u de trimfuncties slip, slide en roll direct in de recordermonitor kunt uitvoeren. Edius 5 maakt gebruik van nieuwe gpu-overgangen die er goed uitzien en naar willekeur zijn aan te passen. Daarnaast beschikt Edius over een heel scala aan effecten van hoge kwaliteit. Behalve de eigen effecten kunt u gebruikmaken van een groot aantal video-effecten van Vitascene en BlueFX en audio-effecten van iZotope. Met de nieuwe Video Layout kunt u eenvoudig keyframes instellen voor de basiseigenschappen van de videoclip, zoals positionering en resolutie. Individuele videoclips kunt u direct vanuit de tijdlijn exporteren. Erg handig hierbij is de batch-converter, die naast clips ook complete tijdlijnen kan converteren. Nieuw is de geïntegreerde exportmodule die de plaatst inneemt van ProCoder Express. Alle bekende exportmogelijkheden zijn aanwezig en u kunt de settings volledig aanpassen. U kunt ook exporteren naar dvd.

Edius heeft veel keuze uit hoofd- en submenu's, die er strak uitzien. U kunt bestanden of tijdlijnen toevoegen, de lay-out aanpassen, maar er is geen optie om een preview te bekijken. Exporteren naar blu-ray kan Edius niet. Daarvoor levert het een oude versie van Corel DVD Moviefactory, die geschikt is gemaakt voor uitvoer naar blu-ray. Behalve oud, is het ook een uitgeklede versie met weinig menu's en geen exportmogelijkheden naar 5.1 Dolby Digital. Gelukkig kunt u naast blu-ray ook met deze versie een avchd-dvd maken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer goed in bewerken van hd-video
  • uistekende montagemogelijkheden
  • geen blu-ray-export
  • slechte helpfunctie
Canopus Edius 5 is een zeer goed pakket met weinig franje. Alles ademt kwaliteit uit, maar Canopus gaat er wel vanuit dat u thuis bent in videobewerken. Het werken met hd-video gaat perfect en de effecten en overgangen zien er goed uit. Jammer is dat de helpfunctie minimaal en slordig is, dat er zeer beperkte ondersteuning is voor 5.1-geluid en dat Edius zelf niet kan exporteren naar blu-ray.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord