abonneren

Editstudio 6

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Voor videobewerken kom je snel terecht bij namen als Pinnacle Studio, Magix Video deluxe of Vegas Movie Studio. Uiteraard zijn dit prima pakketten, maar het kan veel goedkoper. Veel van de goedkopere software is onbekend, maar allesbehalve slecht. Vandaag: Editstudio.

De interface van Editstudio ziet er niet spraakmakend uit: eenvoudige schaalbare vensters zonder franje. Daardoor doet het programma oubollig aan en dat is jammer, want er is niets mis met de functionaliteit, behalve dat het programma niet overweg kan met h.264 avchd-bestanden. Geïmporteerde videobestanden worden keurig met thumbnails weergegeven op het Media-tabblad. Je kunt deze previewen in een schaalbare en in resolutie aanpasbare videomonitor. Het bewerken van video gebeurt op de tijdlijn, die met verschillende video-, audio-, transition- en effecttracks is uit te breiden. Je kunt in- en uitzoomen op de tracks, ze dempen of in hoogte aanpassen.

De video is met de muis eenvoudig te trimmen, te knippen en te kopiëren en afhankelijk van wat je aan het doen bent, gebruik je het bovenste gedeelte van de layout om snel door video te navigeren, de waveform van het geluid te bekijken of de scopes voor het bewerken van kleuren te activeren.

Editstudio bevat tal van overgangen en effecten om je video en geluid te optimaliseren of op te leuken. Opvallend is dat de meeste effecten tot in detail in te stellen zijn. Daarnaast kun je door gebruik te maken van de geavanceerde keyframemogelijkheden de effecten over tijd animeren. Het maken van titels gaat eenvoudig met de tientallen templates die je daarbij helpen. Geluid kun je alleen mixen door op elk geluidstrack de volumeschuif te hanteren. Editstudio kent geen audiomixer om dit proces te vereenvoudigen en biedt daarnaast ook niet de mogelijkheid om audio in te spreken.

De montage kun je alleen exporteren naar een bestand. Er zijn geen exportopties om direct te uploaden naar een videosite of om een dvd te maken. Houd er rekening mee dat Editstudio alleen kan exporteren naar avi, mov, mpeg1, mpeg2 en wmv; mpeg4 wordt niet ondersteund. Bij het exporteren van de montage kun je gebruikmaken van een aantal standaard sd- en hd-templates. Deze mag je tot in detail aanpassen, maar het is niet mogelijk om aangepaste templates te bewaren. De kwaliteit van de encoders is prima, waardoor er met dit programma uitstekende bestanden zijn te maken voor op een dvd of om af te spelen op een mediaspeler.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • stabiel
  • eenvoudig
  • gedetailleerde effecten
  • geen h.264- en mpeg4-ondersteuning
Editstudio is een stabiel en goed montageprogramma en niet moeilijk om mee te werken. In die zin is het te hopen dat dit programma snel een update krijgt, zodat je er ook h.264-bestanden mee kunt bewerken. Daarnaast zou een integratie met DVD-lab Pro, dat van dezelfde ontwikkelaar is, ideaal zijn om een totaaloplossing te bieden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie