abonneren

Edison

Het buzzword van 2008 was zonder twijfel: groen. Auto's worden steeds zuiniger, we zijn allemaal aan de spaarlampen en er wordt duurzaam gebouwd. Uiteraard kan de pc-industrie niet achterblijven. Daarom een test van Edison. Een programma dat u helpt energie te besparen.

De truc die de tool toepast is weinig spectaculair: het neemt Windows zijn drie energiebesparende opties uit handen: de slaapstand, de harde schijf uitschakelen en het beeldscherm uitzetten. Net als in Windows kunt u binnen Edison aangeven na hoeveel minuten van inactiviteit elke maatregel moet worden ingezet. Natuurlijk kan Edison wel iets meer dan dat, anders was er tenslotte geen reden om het te downloaden!

Edison kent twee aparte instellingen: Worktime en Non-Worktime. In een kalender geeft u aan tussen welke tijden u normaal gesproken werkt. Zo voorkomt u dat uw pc bijvoorbeeld in de slaapstand gaat als u een wat langer telefoongesprek voert. De toegestane inactieve tijd is namelijk standaard wat langer tijdens Worktime. Natuurlijk kunt u deze intervallen zelf aanpassen, wat ons bij Edisons tweede voordeel brengt. Onder Windows (Vista) kunt u slechts beperkt instellen hoelang het besturingssysteem moet wachten voordat het begint met energie besparen. Edison daarentegen accepteert alle mogelijke intervallen, van één minuut tot 23 uur en 59 minuten.

Een nadeel van Edison is dat u zich redelijk uitgebreid moet registreren voordat u het programma kunt activeren. Daarnaast biedt het geen inzicht in hoeveel geld, watt, CO2 of bomen u dankzij het programma bespaart. En daar gaat het uiteindelijk om.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • schema met twee sets instellingen
  • verplichte registratie
  • toont besparing niet
Edison maakt nuttig onderscheid tussen werk en vrije tijd, maar vereist registratie en houdt niet bij wat u bespaart. Al met al biedt het weinig extra's vergeleken met de mogelijkheden in Windows.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: