E71

Met alle hype rondom de Apple iPhone 3G is het makkelijk om te vergeten dat de twee belangrijkste functies ervan, 3G-internettoegang en Exchange-ondersteuning, al lang mogelijk zijn op andere toestellen. Nokia's E61 werd in 2006 geïntroduceerd en was toen al de standaard voor zakelijke gebruikers. Helaas miste het toestel een camera en was hij niet aantrekkelijk vormgegeven.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten
De E71 lost deze problemen op en moet de nieuwe standaard voor zakelijke gebruikers worden.

Om met de deur in huis te vallen: de Nokia E71 is eenvoudig in uw borstzak te steken. Hij is amper 57 mm breed en 114 mm lang en daarmee kleiner dan de iPhone 3G. Ondanks de kleinere afmetingen bevat de E71 nog steeds een volledig qwerty-toetsenbord met toetsen die elk 5 mm breed zijn. Hoewel de toetsen dicht tegen elkaar aan geplaatst zijn, hebben ze een prettige vorm en iedereen die met zijn duimen kan typen op een Treo, Blackberry of ander Nokia-mobieltje zal ook met de E71 geen problemen hebben.

Ongebruikelijk is de mogelijkheid om tussen twee compleet verschillende startschermen te kiezen: één voor werk en één voor thuisgebruik. We zijn er niet van overtuigd dat dit nodig is, maar het werkt prima.

De E71 heeft een 3.2-megapixel camera. Deze resolutie is hoger dan die van de camera in de iPhone, die slechts twee megapixels telt. Maar dat is niet alles: Nokia heeft de E71 ook uitgerust met een flitser en autofocus, waardoor de smartphone zich veel beter leent om foto's te maken -- al moet u ze niet op A4-formaat uitprinten. Uiteraard wordt mms geheel ondersteund, waardoor de E71 een streepje voor heeft op de iPhone.

Voor veel smartphonegebruikers is internettoegang belangrijker dan een ingebouwde camera. De E71 kan verbinding zoeken via edge, 3G, hsdpa of 802.11b/g wifi waardoor u zelden zonder internet zult zitten. Was het maken van een wifi-verbinding op oude Nokia-handsets nog een tenenkrommend proces, op de E71 is het kinderlijk eenvoudig. Kies een netwerk, voer de encryptiesleutel in en klaar is kees. De webbrowser zelf moet het met een kleiner schermoppervlak doen dan de iPhone, maar websites worden netjes weergegeven.

Nokia heeft al eerder telefoons uitgebracht met een ingebouwde gps-ontvanger, maar deze waren niet altijd even makkelijk in het gebruik. Op de E71 laden we Google Maps in en binnen enkele seconden weet deze applicatie onze huidige positie te bepalen. Nokia's eigen Maps-pakket is ook voorgeïnstalleerd. Wie er geld voor over heeft kan dit pakket upgraden naar een volledig navigatiepakket met gesproken instructies.

Hoewel de gps, camera en webbrowser prima werken laat de E71 pas echt zijn kracht zien wanneer we met email bezig gaan. Pop3, imap4 en Exchange worden volledig ondersteund en het toetsenbord is ontworpen met email in het achterhoofd. Zo is er een speciale toets die uw inbox opent en een andere speciaal voor het '@'-symbool. De Quickoffice-software geeft u toegang tot de Word- en Excel-bestanden die u toegemailed krijgt en Nokia heeft zelfs een mogelijkheid ingebouwd om uw mail voor te laten lezen. We missen slechts één ding: er is geen Blackberry Connect-tool voor de E71 beschikbaar.

Nokia claimt dat de batterij van de E71 wel 17 dagen in standby mee kan gaan. In onze veeleisende tests, waarin we regelmatig onze email cheken en het web surfen, weten we zeven dagen door te brengen zonder de E71 aan de lader te hangen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Klein
  • Volledig qwerty-toetsenbord
  • Uitstekende email-ondersteuning
  • Prima accuduur
  • Relatief klein scherm
  • Geen Blackberry Connect-ondersteuning
Het is moeilijk niet onder de indruk te raken van de Nokia E71. Het is een uitstekend apparaat voor email en biedt alle functionaliteit die we van een moderne smartphone verwachten. De accuduur is uitstekend en de prijs (in combinatie met een abonnement) is niet buitensporig hoog. Muziekliefhebbers zijn het beste af bij Apple's populaire mobieltje, maar de rest van de wereld zou deze handset bovenaan hun verlanglijstje moeten zetten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: