E63

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
We vinden de Nokia E71 nog steeds één van de beste qwerty-smartphones op de markt, zij het een prijzige. Voor prijsbewuste bellers is er nu een goedkoper model, de E63.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De overeenkomsten tussen de Nokia E71 en E63 zijn overduidelijk. Van de voorkant bekeken lijken de toestellen als twee druppels water op elkaar; zelfs het scherm en toetsenbord hebben dezelfde afmetingen. Pas bij nadere inspectie zien we waar Nokia bezuinigd heeft om de E63 goedkoper te krijgen en dan wordt meteen duidelijk hoevéél er bezuinigd is. Het toetsenbord mag er wel hetzelfde uitzien, de toetsen zijn veel zachter en de spatiebalk is nog maar half zo lang, waardoor typen een stuk lastiger wordt. De aan/uit-knop aan de bovenzijde is verdwenen en deze functie wordt nu uitgevoerd door de 'end call'-knop. Wie gewend is aan Nokia-toestellen zal meer dan ééns per ongeluk het aan/uit-menu oproepen.

De behuizing is iets dikker en de volumetoetsen aan de rechterkant zijn verdwenen. Nokia heeft ook bezuinigd op de camerasensor. In de E71 is het een 3,2-megapixel model, de E63 met het met 2-megapixel doen. Ook autofocus is op de tekentafel gesneuveld. Vervelender is dat de plastic achterzijde van de telefoon slechts met één bevestiging wordt vastgehouden -- een verkeerde beweging en het achterpaneel gaat er vandoor.

Dit beknibbelen op het ontwerp is zonde, want de software van de E63 doet zijn werk uitstekend. Aanwezig zijn Nokia's uitstekende e-mailclient en een éénjarig abonnement op de Files on Ovi-dienst, waarmee bestanden en documenten op een pc benaderd kunnen worden. Gps ontbreekt in de E63, waardoor de Maps-applicatie niet heel erg bruikbaar is. Dat de E63 geen hsdpa ondersteunt betekent dat internetten een stuk langzamer gaat dan op de E71.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • lage prijs
  • volledig qwerty-toetsenbord
  • geen gps of hsdpa
  • achterpaneel laat snel los
  • slechter toetsenbord dan op E71
De E63 is een goede smartphone, maar hij staat in de schaduw van zijn oudere broer. Omdat beide telefoons bij een groot aantal abonnementen gratis geleverd worden, lijkt het zinniger om voor de E71 te kiezen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: