abonneren

DR-3010C

Dat deze laatste telg aan de Canon Image Formula-familie geen fors formaat heeft, betekent niet dat hij niet in staat is tot goede prestaties. Ondanks zijn kleine afmetingen weet de DR-3010C maar liefst 30 dubbelzijdige pagina's per minuut te scannen. De scanner is zelfs ontworpen voor 3000 documenten per dag...

De DR-3010C wordt direct aangesloten op de usb2.0-poort van een pc. In tegenstelling tot de Scanfront-serie heeft de DR-3010C alleen een klein led-display dat weergeeft met welke taak hij bezig is. Verder zijn er toetsen om het scanproces te starten of stoppen. Met deze toetsen kunnen er maximaal negen voorgeprogrammeerde taken worden uitgevoerd, zoals het scannen naar een printer, het scannen naar een email of het creeëren van doorzoekbare pdf-bestanden.

De maximale resolutie van deze scanner is 600 dpi, maar welke resolutie u kiest maakt voor de scansnelheid niets uit. Ook het scannen in zwart-wit, in plaats van grijstinten of kleur, levert geen snelheidswinst op. De stroom wordt geleverd door een externe adapter en de scanner kan zichzelf automatisch in- en uitschakelen met de host-pc. De enige onderdelen van de scanner die enig onderhoud behoeven zijn de rollers, die na 100.000 documenten gaan slijten. Wanneer het zover is, zal de scanner u hiervan verwittigen.

De reden dat de DR-3010C zo klein is, is omdat het een model met sheetfeeder is. De originelen plaatst u in een lade voor 50 pagina's, aan de bovenzijde van de scanner. De pagina's worden vervolgens langs een dubbele scankop gehaald, zodat beide pagina's tegelijkertijd worden gescand. Daarna komen de pagina's in een lade aan de voorzijde van het apparaat terecht. Het papierpad is erg kort. Een ingebouwde, ultrasone sensor vertelt de scanner welk papierformaat u gebruikt en of er kleur aanwezig is in het origineel. De printer herkent scheve scans en zet ze automatisch recht. Ook worden er enkele automatische kwaliteitscorrecties uitgevoerd.

Ondanks alle bewerkingsstappen gaat het scannen opvallend snel: de documenten vliegen door de scanner heen, in onze test. De scanner kan overweg met een groot aantal papierformaten en papierdiktes. We testen de scanner voornamelijk met A4-originelen, maar langere documenten zoals pakbonnen zijn geen probleem. De scanner weet zelfs raad met onze visitekaartjes op papier of plastic; Canon levert Presto Bizcard mee om de contactgegevens automatisch in een database te zetten.

De installatie van de DR-3010C is eenvoudig: op de cd staat een driver en speciale scansoftware (Captureperfect). Na installatie kunt u meteen aan de slag. Canon levert een aantal specifieke standalone-applicaties mee, zoals een SE-editie van Nuance's PaperPort en OmniPage. Dit laatste pakket zet gescande documenten om in bewerkbare tekst. Adobe Acrobat 8.0 Standard Edition zorgt voor het omzetten en bewerken van pdf-bestanden.

Op de cd vinden we ook Twain- en ISIS-drivers terug, zodat u de DR-3010C kunt gebruiken met de meeste, bestaande documentbeheerpakketten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snel
  • kan grote hoeveelheden pagina's aan
  • kleine omvang
  • veel meegeleverde software
  • kan geen ingebonden pagina's scannen
  • maximaal 600 dpi
Voor een zakelijke, highspeed scanner is de DR-3010C niet erg duur en in de praktijk bewijst de scanner zich als uiterst betrouwbaar, tot op het saaie af. Enorme stapels documenten worden in een handomdraai gescand -- wat wilt u nog meer?

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Scanners

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie