Het nut van defragmenteren is omstreden, zeker bij thuisgebruik. Toch komt Diskeeper nog altijd met nieuwe schijfbeheerpakketten die tussen de $ 40 en $ 100 moeten kosten. Is dat het nog waard?

Diskeeper 2011 is te koop in vier verschillende edities. We testen de Pro Premier-versie van $ 100, die het meest compleet is. Daarnaast zijn er ook nog de Professional en HomeServer-versies, die beiden $ 60 kosten. Voor thuisgebruik is er de Home-versie van $ 40. Die laatste zal eigenlijk in elk geval voldoende zijn. De enige beperking van de thuisversie is dat hij niet geoptimaliseerd is voor schijven groter dan 1 TB – schijven van deze grootte worden wel gewoon ondersteund. Verder heeft Home ook geen 'I-Faast bestandsoptimalisatietechnologie' of 'efficiënte modus'. Geen van deze beperkingen heeft echter een grote invloed op de prestaties.

Alle edities van Diskeeper 2011 hebben een paar vernieuwingen gemeen. Met een nieuw algoritme moet de defragmentatie efficiënter worden terwijl er minder i/o-bewerkingen (lees- en schrijfacties) worden gedaan. Dat zou ervoor zorgen dat de schijf langer mee gaat. Maar ja, hoe meet je dat? Pas op de lange termijn zal het verschil in i/o-bewerkingen merkbaar worden. Bovendien is het effect van defragmentatie voor de normale gebruiker toch niet direct duidelijk. Verder is er Instant Defrag; laat je Diskeeper in de achtergrond draaien kan deze optie permanent defragmenteren. Zodra er een bestand naar de schijf wordt geschreven worden eventuele fragmenten direct weer samengevoegd.

De defragmentatiemethode wordt in versie 2011 automatisch ingesteld op Efficiënt (tenzij je Home gebruikt, want die heeft dat niet). Deze modus is sneller omdat hij alleen de problematische bestanden defragmenteert. Laat je liever alles grondig defragmenteren dan kun je in het Opties-venster voor Extensive defragmentatie. In dat geval neemt Diskeeper dan ook bestanden mee die niet zo heel erg gefragmenteerd zijn. Dit geeft de beste resultaten, maar het duurt ook een stuk langer.

De laatste nieuwe functie is het bijhouden van i/o-bewerkingen. Diskeeper blinkt uit in het bijhouden van statistieken over hoe het programma de levensduur van je schijven heeft verlengd. Het dashboard laat zien hoeveel i/o-bewerkingen en mogelijke fragmentatie Diskeeper heeft voorkomen. Voor ssd-schijven, waar defragmenteren weinig zin heeft, is er de HyperFast-optie. Ssd's moeten automatisch herkend worden, maar je kunt zelf ook een schijf aanmerken als ssd waarna de HyperFast-technologie de vrije ruimte beter gaat beheren.

Diskeeper integreert zichzelf in de beheeromgeving van Windows (management console). Het vervangt daarbij Windows' eigen defragmentatietoepassing. De integratie is netjes geregeld, maar omdat Diskeeper alleen in het Engels beschikbaar is staat het wel wat raar in onze Nederlandstalige management console.

Hoeveel prestatiewinst Diskeeper in de praktijk boekt is moeilijk te achterhalen. Het programma belooft tegen de 20 procent verbetering voor onze systeemschijf, maar we het lukt niet de gegevens te achterhalen die dit zouden bewijzen. Het voorkomen en minimaliseren van i/o-bewerkingen kan een (minieme) invloed hebben op de levensduur van je schijf. De defragmentatiefuncties zijn technologisch indrukwekkend maar voor een thuisgebruiker overkill.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede technologie

  • veel statistieken

  • $ 40 is duur voor thuisgebruik

  • nut voor thuissysteem beperkt

Omdat we in ieder geval al hebben vastgesteld dat je met Diskeeper voor $ 40 hetzelfde kunt als voor $ 100, zou je kunnen gaan denken dat gratis tools ook hetzelfde kunnen. Defragmentatie is in ieder geval niet exclusief voorbehouden aan Diskeeper, maar de uitgebreide rapportages over het gebruik van je schijf en het aantal bewerkingen zijn nuttig. Voor een hardwerkende thuisserver kan de HomeServer-editie best nuttig zijn, maar $ 40 is veel geld voor een product dat op de gemiddelde desktop-pc weinig uit zal halen.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaBesturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten