abonneren

Disk Expert Suite

Acronis maakt ondertussen alweer jarenlang allerlei handige tools voor de pc. Hun drie belangrijkste pakketten zijn nu gebundeld en vertaald door Easy Computing. Een geslaagde zet of kunt u ze toch beter los kopen?

Easy Computing biedt Acronis Privacy Expert Suite, Disk Director Suite en True Image aan onder de noemer Disk Expert Suite. Uiteraard zijn het allemaal de nieuwste versies. Als u die pakketten los zou kopen op de Acronis website zou u dat omgerekend een ruime 95 euro kosten. Easy Computing biedt de bundel aan voor € 79,95. U koopt dus de drie producten ineens en krijgt dan de goedkoopste (Privacy Expert) gratis. Om te bepalen of dat de moeite loont bekijken we alle onderdelen apart.

Privacy Expert Suite 9.0
Deze suite bestaat uit een shredder, antispyware, pop-up blocker, anti-malware en kan ook overweg met zaken als het wisselbestand van Windows en de bestanden die Internet Explorer overal achterlaat. De shredder werkt volgens de standaarden van het Amerikaanse leger, het Duitse VISTR, het Russische GOST en de methodes van Guttman en Schneier. Voor meer informatie over deze algoritmes en shredders in het algemeen kunt u PCM augustus 2005 nog eens naslaan. De shredder werkt naar behoren en is een fijn programma. Ook de antispyware doet het goed en vindt de spyware die we op onze test pc installeren direct. Ook het verwijderen is geen probleem. Om de pop-up blocker te testen gaan we naar www.popuptest.com waar we alle tests doen. We stellen de pop-up blocker in op medium, wat de fabrikant aanraad (gek genoeg staat hij automatisch op laag). In totaal krijgen we zes van de negentien pop ups te zien. We proberen het nogmaals, maar nu met de hoogste instelling. Weer krijgen we dezelfde zes pop ups voor de kiezen. Ter contrast; met de ingebouwde pop-up blocker van Internet Explorer krijgen we zowel op hoog als medium geen één pop up te zien! Op de overige functionaliteit hebben we niets aan te merken.

Disk Director Suite 10.0
In de PCM van mei jongstleden vergeleken we Acronis’ Disk Director nog met twee open source producten. Daar trokken we al de conclusie dat dit product van de open source markt geen concurrentie te duchten heeft; op het gebied van partitionering liggen de commerciële producten op zowel qua gebruikte techniek als qua gebruiksvriendelijkheid nog lichtjaren voor. Disk Director biedt een automatische en een handmatige modus. De automatische modus is perfect voor beginners, en gevorderde gebruikers kunnen lekker sleutelen in de handmatige modus. De suite bevat nog een aantal andere programma’s die we in het andere artikel niet besproken hebben; Recovery Expert, OS Selector en Disk Editor. Recovery Expert is bedoeld om complete partities te herstellen, deze optie zult u hopelijk nooit nodig hebben, maar het is mooi dat het erin zit. OS Selector is een grafische bootmanager en is handig als u graag meerdere besturingssystemen naast elkaar wilt draaien op dezelfde pc. Disk Editor tenslotte biedt de mogelijkheid om aan harde schijven te sleutelen. Wij raden dit af als u niet goed bekend bent met de interne werking van harde schijven en bestandssystemen; het is niet moeilijk om het bestandssysteem te slopen en dat is niet altijd gemakkelijk terug te draaien!
De laatste toepassing in de suite is True Image, een back-up programma. Met True Image maakt u snel en simpel een back-up van een complete partitie of een selectie van bestanden. De back-up kan op drie manieren gemaakt worden; standaard, incrementeel of differentieel. Als eerste maakt u een standaard back-up, daarna kunt u kiezen uit elk van de drie methoden. Incrementele back-ups bevatten alle wijzigingen die zijn gemaakt sinds de vorige back-up, de zogenaamde delta. Omdat alleen de wijzigingen worden onderzocht en opgeslagen is deze manier van back-ups maken veel sneller. Nadeel is dat u naast de standaard back-up ook alle incrementele back-ups nodig hebt om het systeem te herstellen. Differentiële back-ups bevatten ook de delta, maar gaan uit van de verschillen met de standaard back-up. Er is steeds maar één standaard back-up bestand en één bestand met de delta. Deze aanpak neemt minder ruimte in dan de incrementele back-up methode, maar u kunt niet terug naar alle verschillende staten waarin het systeem zich eerder bevond.
De vele opties zijn natuurlijk leuk, maar als u steeds met de hand aan de slag moet dan blijkt het back-uppen in de praktijk vaak steeds minder frequent te gebeuren. Gelukkig kun u simpel instellen wanneer de suite zelf aan de slag moet, en heeft u er geen omkijken meer naar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Bundel met veel goede software én goede documentatie
  • Geheel Nederlandstalig
  • Ruim € 15 goedkoper dan alles los kopen
  • Privacy Suite overtuigt niet echt
  • Alleen een goede koop als u alle onderdelen ook echt wilt gebruiken
Privacy Expert Suite stelt ons ietwat teleur, doordat de pop-up blocker het slechter doet dan degene die gratis in Internet Explorer ingebouwd zit. En de overige functionaliteiten worden ook geboden door gratis te downloaden producten zoals bijvoorbeeld Windows Defender. De goede Nederlandse handleiding is een voordeel, maar rechtvaardigt niet de losse aankoopprijs van 29,95 dollar. Disk Director Suite 10.0 is een complete en goede set van programma’s die u een hele berg aan herstel- en sleutelmogelijkheden voor harde schijven en partities biedt. Zowel de professional als de beginner kunnen hiermee aan de slag. Gratis tooltjes redden het op dit vlak niet om mee te komen met deze suite, en deze is dan ook voor de enthousiaste pc gebruiker het overwegen waard. Net als de Disk Director Suite kan ook True Image goed meekomen in de markt en is het een prima back-up product. De mogelijkheden, het bedieningsgemak en de documentatie zijn allemaal goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie