abonneren

Disk Director 11 Home

Acronis is vooral bekend van het door ons goed geteste True Image, maar ze hebben ook andere schijfsoftware. Met Disk Director kunt u uw complete harde schijf partitioneren.

Nieuw in versie 11 is de mogelijkheid om een schijf te klonen. Als u uw besturingssysteem wilt overzetten naar een nieuwe of grotere schijf, kan Disk Director de schijf sector voor sector overzetten. Dat kan zelfs naar een kleinere schijf, omdat het programma de partities proportioneel kan verkleinen (mits er genoeg vrije ruimte is). Op een grotere schijf kunnen de partities opgerekt worden, zodat er geen ruimte ongebruikt blijft.

Ook is er in Disk Director 11 ondersteuning voor Windows 7 toegevoegd. Interessanter zijn echter de nieuwe mogelijkheden voor dynamische schijven. Niet alle mogelijkheden van Disk Director zijn te gebruiken met dynamische schijven (zoals het converteren van mbr naar gpt), maar het is nu wel heel eenvoudig om nieuwe volumes te maken. Daarbij kunt u profiteren van meer partities (in plaats van maximaal vier) en van de verschillende volumemogelijkheden. Zo is het mogelijk om één grote schijf te maken van een paar kleinere fysieke schijven. Ook softwarematige raid0 en -1 zijn mogelijk. Helaas zijn dynamische schijven alleen beschikbaar in Windows-versies die dat ondersteunen – bij Windows 7 is dat vanaf Professional.

Bij Disk Director wordt, zoals bij de meeste Acronis-software, ook de mogelijkheid geboden om een boot-cd te maken. Deze op Linux gebaseerde cd bevat een versie van Disk Director waarmee u vrijwel alle functies ook kunt gebruiken zonder dat u Windows in hoeft. U moet hem zelf branden, maar hij is wel erg handig voor noodgevallen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • schijven klonen
  • ondersteuning dynamische schijven
  • voor thuisgebruik niet goedkoop
Qua features is Disk Director goed voorzien. Het gebruiksgemak is ook hoog en met de ondersteuning voor dynamische schijven zijn leuke dingen te doen, mits uw Windows het ondersteunt. Partitioneren blijft voor thuisgebruikers echter een niet-dagelijkse taak, dus het prijskaartje van deze thuiseditie is wel wat aan de hoge kant.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags:

Laatste reactie