abonneren

DigiDia 5000

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De dagen zijn kort, de nachten lang. Tenzij u van lange wandelingen in de ijzige kou houdt, is dit het moment om klusjes te doen die veel tijd kosten. Dia’s digitaliseren bijvoorbeeld. Wellicht hebt u er nog een paar honderd of zelfs een paar duizend liggen. Wij hebben twee (semi) professionele scanners getest. Na ruim 6500 dia’s weten we wel waartoe ze in staat zijn.

Wie vroeger veel analoog gefotografeerd heeft, beschikt wellicht nog over een forse collectie dia’s. Diaprojectoren zijn (helaas) niet of nauwelijks meer te krijgen. Dus tenzij u nog een reserveprojector op zolder hebt staan, is het verstandig de collectie te digitaliseren. Wij testen de Reflecta DigiDia 5000 (€1200): een scanner met een erg handig foefje: de dialades passen er gewoon in, waardoor u lekker vlot heel veel dia's kunt scannen!

Betere cijfers


De reflecta kan met een maximale resolutie van 3600 dpi scannen bij een kleurdiepte van 48 bit. Tevens beschikt de scanner over Digital ICE (kras en stofverwijdering) – wat uitermate effectief is – ruisonderdrukking en kleurcorrectie.

Opvallend is dat de Reflectasoftware bijzonder gemakkelijk in gebruik is. Wel is deze een stuk minder geavanceerd dan die van de Nikon Coolscan 5000, een concurrent van dit model. We vinden dat Reflecta wel even naar de Nederlandse vertaling moet kijken: deze is erg slordig.

Gebruiksgemak


Het is bij de Reflecta aan te raden voordat u gaat scannen even de instellingen naloopt. Uit de doos presteert de scanner goed, maar zijn de plaatjes wel wat donker. Zet in de Reflectasoftware automatische belichting en automatische kleurcorrectie aan en het resultaat is een fris en fruitige scan van de dia.

Als u puur scansnelheid zoekt, is de Nikon een betere keuze. De Reflecta is ongeveer 1,25 keer zo traag. Echter, doordat u hele lades kunt plaatsen, in plaats van maximaal 25 dia's, bespaart u wel tijd met dia's overplaatsen. Tevens loopt de Reflecta niet vast op dunne, of dikke dia's. En daarmee wint u ook tijd. Aan het einde van de rit maakte het niet of nauwelijks uit welke scanner we hadden gebruikt.

De Reflecta heeft nog een voordeel. Deze kan volledig automatisch bijsnijden; horizontaal én verticaal. We moeten hier wel vermelden dat de Reflecta niet alle dia’s foutloos bijsnijdt. Ongeveer 90 procent gaat goed. Deze foutjes wegen echter niet op tegen het systeem van Nikon waarbij u uiteindelijk alle verticale dia’s weer moet kantelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Erg gemakkelijk in gebruik
  • Gemakkelijke software
  • Goed scanresultaat
  • Instellingen goed krijgen kost tijd
  • Slordige vertaling van de software
De Reflecta DigiDia is een fijn apparaat dat erg prettig in gebruik is. Het feit dat er hele dialades in geplaatst kunnen worden, is geweldig. Ook zijn de scanresultaten erg goed. Jammer genoeg is de software slecht vertaalt... dat kost een puntje.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Scanners

Tags:

Laatste reactie