abonneren

Defraggler

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Ooit was defragmentatie het eerste wat je deed als je pc weer eens traag was geworden. De effectiviteit ervan wordt al langer betwijfeld, maar is moeilijk te onderbouwen. We testen in totaal vier defragmentatietools. Vandaag: Defraggler.
Score
70
  • Pluspunten
  • duidelijke verbetering opstarten
  • defragmentatie op bestandsbasis
  • Minpunten
  • geen technische verantwoording

None

Defraggler kan als gratis tool verrassend goed meekomen met de betaalde pakketten.

Dit programma is een van de populairste gratis defragmentatietools. Het probeert tijdens de installatie dan ook een Google-werkbalk te installeren, maar dat is eenvoudig uit te zetten. Eenmaal opgestart, blijkt Defraggler een aardige vervanger voor Microsofts eigen defragmentatietool te zijn. Het is allemaal wat minder uitgebreid dan de betaalde tools in deze test, maar ook Defraggler geeft nog steeds voldoende informatie. In het hoofdscherm kun je op de diverse tabbladen kijken naar de schijf als geheel, de fragmentatie van losse bestanden en de Smart-gegevens van de schijf.

De techniek achter Defraggler wordt niet echt uit de doeken gedaan. In de online helpbestanden vind je weinig uitleg over de mogelijkheden tot defragmentatie en ook de instellingen komen neer op 'klik op Defragmenteren om te beginnen'. Goed geschikt voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in hoe het allemaal werkt, minder nuttig als je specifieke defragmentatiewensen hebt. Wel handig is de lijst van bestanden, gesorteerd op meeste fragmentatie, zodat je op bestandsbasis kunt defragmenteren.

We merken na defragmentatie een winst met opstarttijd van elf seconden. Afsluiten gaat marginaal sneller: 10,4 in plaats van 11,7 seconden. Niet iets wat je direct merkt, maar wel beter dan de andere pakketten in de test. De Parkdale-test, waarbij we de leessnelheid op een bepaald bestand testen, wordt goed doorstaan. Defraggler heeft het bestand effectief gedefragmenteerd, waarbij we op een leessnelheid van 52,6 MB/s uitkomen. Photoshop, tot slot, start twee seconden sneller op.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: defraggler

Nieuws headlines

Laatste reactie