abonneren

Debut

Op internet zijn vele pakketten te vinden waarmee u videotutorials kunt maken, van zeer uitgebreid tot heel eenvoudig en van duur tot gratis. We bekijken het gratis pakket Debut, van NCH Software.

Debut is eenvoudig in gebruik en biedt goede basismogelijkheden. De opname van zowel het scherm als een webcam is mogelijk. De gratis software slaat het videobestand op in avi, wmv, asf, 3gp, mpg, mp4 of mov. Jammer dat het niet mogelijk is het bestand als een flash-document op te slaan. Steeds meer videowebsites gebruiken niet voor niets flash: het laadt lekker snel en vrijwel elke browser kan met het formaat overweg. Naast video kunt u audio opnemen. Er zijn geen bewerkingsmogelijkheden ingebouwd, hoewel het programma wel een keurig overzicht toont van uw eerdere opnames.
Het programma heeft een ingebouwde ftp-client om de opgenomen video op een site te publiceren. Ook kan een opname automatisch per e-mail verzonden worden en kan een opname vanzelf op een netwerkschijf gezet worden. Het is mogelijk om de audio- en video-instellingen volledig naar uw hand te zetten door zaken als resolutie, bitrate en framerate aan te passen. Verder is het mogelijk om het opgenomen bestand automatisch te verkleinen naar een lagere resolutie. Met een eenvoudige muisbeweging geeft u aan welk deel van het scherm u wilt opnemen.

Bij gratis programma's zit er vaak een addertje onder het gras, maar dat geldt hier nauwelijks, hoewel het bedrijf wel binnen het programma enkele andere commerciële pakketten aanprijst (zonder dat dit hinderlijk wordt). Zo kunt u direct vanuit deze software een cd branden met uw videobeelden. Als u het op dvd wilt branden, moet u betalen voor het brandprogramma - maar u kunt natuurlijk ook gewoon uw eigen dvd-brandprogramma gebruiken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • ingebouwde ftp-client
  • geen addertjes onder het gras
  • geen bewerkingsmogelijkheden
Al met al is Debut ondanks wat beperkingen een aanrader als u een eenvoudig en gratis programma zoekt om een schermopname te maken. De aanschafprijs van nul euro maakt het missen van wat functionaliteit weer goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: