De beste mediaspelers voor de grootste filmliefhebbers

© PXimport

De beste mediaspelers voor de grootste filmliefhebbers

Geplaatst: 5 januari 2021 - 08:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:43

Bastiaan Vroegop

Wie zo optimaal mogelijk naar streamingdiensten als Netflix, YouTube en Videoland wil kijken, kan het best een goede mediaspeler op de televisie aansluiten. Wat is de beste mediaspeler van het moment? We testen zeven recente modellen.

Hoewel de meeste mensen inmiddels wel een smart-tv in huis hebben, is de keuze voor een losse mediaspeler vaak toch beter. De apparaten hebben doorgaans snellere processoren en meer geheugen, waardoor de interface beter reageert en video’s beter worden afgespeeld. Door het gebruik van hdmi-cec kun je de meeste mediaspelers ook met de afstandsbediening van de televisie bedienen, waardoor je aan één kastje genoeg hebt.

Daarnaast ondersteunen grote streamingdiensten de mediaspelers vaak langer dan de televisies. Grote kans dat het platform op je televisie hooguit een jaar of twee is onderhouden, waarna de fabrikant zijn aandacht richtte op een nieuwe generatie televisies. De eerder aangeboden apps worden dan in de steek gelaten, waardoor ze op termijn kuren vertonen of zelfs niet meer werken. Tegelijkertijd duiken er ook steeds meer beveiligingslekken in televisiesoftware op, waardoor de besturingssystemen inmiddels met gemak door een hacker kunnen worden overgenomen.

Vooral bij losse mediaspelers geldt dat er grote onderlinge verschillen zijn. Ze draaien doorgaans op lang ondersteunde software van techreuzen als Apple, Google en Amazon, die zelfs apparatuur uit 2013 nog van updates voorzien. Het resultaat: de geleverde apps blijven buitengewoon lang werken en het risico dat een hacker op je mediamachine binnendringt, is een stuk kleiner.

Maar niet iedere mediaspeler is gelijk. Het ene bedrijf maakt een compacte dongel die in de hdmi-poort hangt, terwijl een ander een krachtigere machine voor op je tv-meubel levert. Daarnaast is niet iedere mediaspeler op dezelfde manier te bedienen en kun je sommige apps op bepaalde platformen niet installeren. In dit artikel proberen we de voor- en nadelen van al deze modellen duidelijker te maken, terwijl we ze ook met elkaar vergelijken.

Bekijk hieronder alle testuitslagen. Daarna behandelen we elke mediaspeler individueel.

 

© PXimport

Apple TV 4K

 

© PXimport

Techreus Apple verkoopt zijn Apple TV 4K sinds 2017. Hoewel geruchten soms lijken te wijzen op de komst van een nieuw model, lijkt er op dit moment nog niks concreets in zicht te zijn. Dat maakt niet uit, want de huidige Apple TV is ruim voldoende voor het afspelen van de meeste videoformaten. Het apparaat draait H.264-video’s tot een 4K-resolutie en ondersteunt Dolby Vision, waarmee de meeste gangbare videoformaten gedekt zijn. Sinds dit jaar ondersteunt Apple ook een codec van Google, waardoor video’s op YouTube in 4K worden afgespeeld.

Qua apps zijn eigenlijk alle grote namen op de Apple TV te vinden, waaronder Netflix, NLZiet, Videoland, Prime Video en Disney+. Ook media-apps als Plex en Kodi zijn beschikbaar, hoewel die laatste in afgeslankte vorm. Zo is het bij Kodi niet mogelijk om eigen add-ons of thema’s te installeren. Groot pluspunt aan de Apple TV is de aanwezigheid van de app Infuse, die bijna alle video’s zonder transcoderen afspeelt en ook voorziet van mooie metagegevens. Apps installeren buiten de App Store is niet mogelijk, tenzij je bereid bent ze zelf in ontwikkelaarsprogramma XCode te compilen en wekelijks te verversen.

De Apple TV 4K draait op een aangepaste versie van smartphone-software iOS, die je bestuurt met een bijgeleverde afstandsbediening met veegbediening. Groot pluspunt is de aanwezigheid van hdmi-cec, waardoor de kleine afstandsbediening je tv kan aan- of uitzetten en zelfs het volume bedient. Hoewel je op die manier automatisch naar het Apple TV-kanaal kunt zappen, heb je de oude afstandsbediening nog wel nodig om andere hdmi-bronnen te selecteren.

Apple TV 4K

9Score90

  • Pluspunten

  • Groot aanbod aan apps

  • Speelt bijna alle videoformaten af

  • Afstandsbediening ook voor tv

  • Minpunten

  • Gesloten appwinkel

  • Afstandsbediening tv nodig voor kiezen bronnen

Chromecast Ultra

 

© PXimport

De Chromecasts van Google pakken het op iets andere wijze aan dan concurrenten. Ook dit zijn mediaspelers die je in de tv steekt, maar zelf bedienbare software of een bijgeleverde afstandsbediening is er niet. In plaats daarvan verbind je ondersteunde smartphone-apps, die vervolgens de videostreams naar de televisie sturen.

De meeste grote streamingdiensten werken inmiddels wel met het castplatform, zoals Netflix, YouTube, Prime Video en Nederlandse diensten zoals NPO Start en NLZiet. Door dit open karakter geldt hetzelfde ook voor media-apps zoals VLC, Plex en Kodi. De cast-knop kan in zowel apps voor iPhones als Android-toestellen worden toegevoegd, wat dit misschien wel het meest open platform in deze vergelijking maakt.

Van alle beschikbare Chromecasts heeft de Ultra de krachtigste hardware. In de praktijk betekent dit dat je video’s tot een 4K-resolutie kunt afspelen, al moeten ze dan wel de wat specifieke VP8-codec, HEVC of H.265 gebruiken. Het meer gangbare H.264, gebruikt door de meeste media-apps, werkt op de Ultra maar tot 1080p. Dat is jammer, want hierdoor worden sommige 4K-video’s vanaf je smartphone alsnog in 1080p afgespeeld door de Chromecast. Wel is er ondersteuning voor hdr en Dolby Vision.

De smartphone-koppeling betekent ook dat er geen afstandsbediening bij de Chromecast Ultra wordt geleverd, maar de dongel kan met hdmi-cec wel de televisie aan- of uitzetten. Dat gebeurt zodra je vanuit een smartphone-app de cast-functie activeert om een video af te spelen. Hij probeert ook naar zijn eigen kanaal te schakelen, maar voor andere kanalen heb je jouw eigen afstandsbediening nodig.

Chromecast Ultra

8Score80

  • Pluspunten

  • Ondersteunt veel apps

  • Bedraad streamen mogelijk

  • Minpunten

  • Geen eigen afstandsbediening

  • Geen 4K-video’s in H.264

Chromecast met Google TV

 

© PXimport

Hij is officieel niet in Nederland te koop, dus de Chromecast met Google TV is iets lastiger om in huis te halen. Maar met dit nieuwe model maakt Google wel een paar sprongen vooruit om beter met onder andere Apple te concurreren. Zo draait deze Chromecast op een vernieuwde versie van besturingssysteem Android TV, dat het bedrijf nu Google TV noemt. Deze is te bedienen met een bijgeleverde afstandsbediening, die ook de tv kan besturen en zelfs tussen hdmi-kanalen schakelt.

Omdat Android TV al een tijdje bestaat, zit het qua app-ondersteuning meteen al goed. Ook hier zijn NLZiet, Netflix, Prime Video en andere grote diensten gewoon te vinden. Die kun je downloaden uit de Play Store, maar sideloaden van eigen software is ook mogelijk. Groot voordeel aan Google TV is dat een algoritme video’s uit alle media-apps verzamelt en suggesties op één centrale beginpagina laat zien. Gaaf, maar dat werkt helaas nog niet in Nederland. Je moet dus nog steeds als vanouds door apps zappen.

Google heeft nog niet gemeld welke codecs worden ondersteund, maar de meeste video-apps laten beelden in 4K zien wanneer die beschikbaar zijn. Vermoedelijk is hier nog steeds sprake van Googles eigen videocodec voor 4K, maar zijn de Google TV-apps hier beter op aangepast. Het maakt dit een indrukwekkende mediaspeler die zich met die van Apple kan meten. En dat voor de helft van de prijs, 70 euro.

Chromecast met Google TV

8Score80

  • Pluspunten

  • Breed aanbod apps

  • Afstandsbediening kan hdmi-bronnen kiezen

  • Minpunten

  • Niet in Nederland te koop

  • Google-algoritme werkt hier nog niet

Fire TV Stick

 

© PXimport

Met de komst van webwinkelreus Amazon naar Nederland wordt nu ook de Fire TV Stick hier verkocht. Die zit qua idee precies tussen de Apple TV en Chromecast in: een dongel die je achter in je tv steekt, maar wel eentje met eigen afstandsbediening en besturingssysteem. Ondersteuning voor cec zorgt ervoor dat de televisie meteen naar het juiste scherm springt, maar verdere ondersteuning voor tv-bediening is helaas summier.

En dan is er nog het grootste nadeel: de Fire TV Stick wordt in Nederland slechts zeer beperkt verkocht. Waar de Amerikanen keuze hebben uit meerdere modellen, hebben wij alleen de basisvariant in de virtuele schappen. Deze ondersteunt weliswaar de meeste videocodecs, maar werkt alleen met beelden in een resolutie van maximaal 1080p. Hdr werkt wel, maar niet in Dolby Vision. Alleen hdr10, 10+ en HLG zijn te vinden op de Fire TV Stick.

De Amazon-dongel draait op eigen, gesloten software die eigenlijk gewoon op Android is gebaseerd. Dit betekent dat zelf gedownloade Android-software ook via een omweg geïnstalleerd kan worden. Niet iedereen zal hiertoe geneigd zijn, want de Fire TV Stick draait gelukkig alle grote streamingdiensten.

Helaas is de Fire TV Stick niet het vloeiendst lopende apparaat. De interface blijft bij alledaags gebruik geregeld hangen en veel apps doen er lang over om op te starten. Het bedienen van de Fire TV Stick voelt hierdoor als het gebruiken van een oude smart-tv – terwijl we die ervaring juist willen vermijden. Maar goedkoop is hij wel, 40 euro.

Fire TV Stick

4Score40

  • Pluspunten

  • Goedkoop

  • Draait de meeste gangbare apps

  • Minpunten

  • Langzaam

  • Maximaal 1080p in Nederland

Xiaomi Mi Box S

 

© PXimport

Het Chinese Xiaomi heeft met de Mi Box S iets bijzonders. Dit is een vrij krachtig kastje dat draait op Android TV, maar ondanks zijn veelzijdigheid voor maar 60 euro in de winkels ligt. Alle voordelen van Android TV gelden hier: apps zijn via Google Play te installeren of te sideloaden en alle grote streamingdiensten zijn vertegenwoordigd. Ook kun je een externe opslag zoals een nas aan het besturingssysteem koppelen.

De Mi Box S draait video’s in een 4K-resolutie met codecs voor onder meer VP9 en H.264, waarmee de meest gangbare formaten worden ondersteund. Daarnaast werken ook hdr-video’s op het apparaat. De mediabox zou de televisie ook met hdmi-cec kunnen bedienen, maar bij onze tests kregen we dit proces stelselmatig niet werkend. Een klein minpunt.

De meegeleverde versie van Android TV werkt niet meteen soepel. Apps laden slecht en hebben last van andere bugs, waardoor de Mi Box S bij onze eerste testronde haast een teleurstelling leek te worden. Na het installeren van software-updates waren bijna al die problemen verholpen. Vermoedelijk wordt het kastje met zeer oude software verkocht, met de gedachte dat gebruikers toch wel updaten.

Xiaomi verkoopt voor 35 euro overigens ook de Mi TV Stick. Ook die draait op Android TV, maar heeft zwakkere hardware door het compactere dongel-formaat.

Xiaomi Mi Box S

  • Pluspunten

  • Prijs-kwaliteitverhouding

  • Veel app-ondersteuning door Android TV

  • Minpunten

  • Hdmi-cec werkt niet goed

  • Werkt zonder software-updates slecht

Nvidia Shield TV

 

© PXimport

De Nvidia Shield is één van de krachtigste mediaspelers op de markt. Hij draait op de Tegra X1+-processor, een verbeterde variant van de chip die in onder meer de Nintendo Switch zit. Omdat dit grotendeels een gpu is, heeft Nvidia deze weten af te stemmen op videogebruik. Dat betekent dat hij eigenlijk alle gangbare videoformaten ondersteunt. 4K-video wordt met codecs als VP8, VP9 en H.264 afgespeeld, terwijl hdr mogelijk is met H.265 en HEVC. Qua codec-ondersteuning wordt dit apparaat eigenlijk alleen geëvenaard door de Apple TV.

Uniek aan de Shield is het gebruik van kunstmatige intelligentie. De machine gebruikt die om video’s in lagere resoluties van 720p en 1080p op te schalen naar 4K, waardoor ze mooier zijn dan normaal opgerekte videobeelden.

De Shield is op zijn beurt een open machine. Hij draait net als de nieuwste Chromecast en Xiaomi Mi Box S op Android TV, waardoor apps zowel met Google Play als via een sideload zijn te installeren. Hij ondersteunt alle populaire platformen. Standaard zit ook Nvidia’s eigen gamedienst erbij, die vanuit de cloud games naar je tv streamt. Het is ook mogelijk om je eigen pc in een andere kamer eraan te koppelen.

Hdmi-cec werkt op deze mediaspeler vlekkeloos, waardoor hij je tv kan in- en uitschakelen of naar het juiste kanaal zapt. Wisselen naar andere hdmi-kanalen kan hij helaas niet, een punt waarop alleen de recente Chromecast wint. Het is een heel klein nadeel bij een verder fenomenale mediabox.

Nvidia Shield TV

5Score50

  • Pluspunten

  • Ondersteunt veel videoformaten

  • AI maakt oude video’s mooier

  • Minpunten

  • Hdmi-cec kan niet van kanalen wisselen

Raspberry Pi 4

Dankzij een behuizing is je Raspberry Pi beschermd en veilig te gebruiken.

© PXimport

We geven meteen toe: dit is een wat vreemde toevoeging aan deze vergelijking. Maar wie bereid is een beetje te hobbyen, kan ook een Raspberry Pi kopen om een eigen mediaspeler te bouwen. Het besturingssysteem LibreELEC biedt een manier om alleen de video-app Kodi te draaien, die vervolgens ingericht kan worden met eigen films en series, maar ook streamingdiensten.

Verwacht daarbij geen gigantisch brede ondersteuning. Het is mogelijk om Netflix en Prime Video te draaien aan de hand van onofficiële add-ons, maar er is daarbij altijd een kans dat beide streamingbedrijven deze ooit onwerkbaar maken. Hetzelfde geldt voor Nederlandse diensten zoals NLZiet en NPO Start, die wisselend werken in combinatie met Kodi.

Daar staat tegenover dat de Pi 4 bijna alle videoformaten ondersteunt, waaronder H.264 en H.265. Bovendien is de nieuwe Pi buitengewoon krachtig, waardoor je hem ook kunt gebruiken om er bijvoorbeeld oude games op te spelen. En omdat je alles naar eigen smaak kunt inrichten, is het mogelijk om er allerlei extra software op te installeren. Denk aan de mogelijkheid om je coaxkabel aan te sluiten op de Pi 4 en op die manier ook ouderwetse televisie te kijken.

Bovendien is dit één van de goedkopere opties op de markt. De Raspberry Pi 4 wordt al vanaf 40 euro verkocht – en dat goedkope model meet zich qua specificaties met gemak met veel duurdere alternatieven. Maar je moet wel van knutselen houden.

Lees ook: Welke Raspberry Pi kun je het beste kopen?

Raspberry Pi 4

6Score60

  • Pluspunten

  • Ideaal voor knutselaars

  • Helemaal naar eigen smaak in te richten

  • Minpunten

  • Geen officiële apps streamingdiensten

  • Afstandsbediening moet je los erbij kopen

Conclusie

Het is lastig om de mist in te gaan bij de aanschaf van één van deze mediaspelers. Van al onze geteste apparaten had alleen de Fire TV wat stotters bij het gebruik. Op bijna ieder apparaat zijn alle grote streamingdiensten wel te gebruiken, waardoor het verschil vooral in details zoals de codecs zit. Niet ieder apparaat draait even vloeiend video’s in 4K, waar de Nvidia Shield en Apple TV 4K de beste keuzes voor lijken te zijn. De Shield krijgt dan ook het keurmerk Best getest en de Xiaomi Mi Box S is de Slimme koop vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten