De beste goedkope smartphones uit China vergeleken

goedkope smartphones

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina

ZTE Nubia Z17 Mini - Kleine topper met oude software (275 euro)

goedkope smartphones

ZTE is allang geen kleine, onbekende smartphonefabrikant meer. Maar omdat het bedrijf weinig aandacht aan Nederland besteedt, geniet bijvoorbeeld de Nubia Z17 Mini hier nauwelijks bekendheid. Zonde, want wie bereid is hem te importeren, haalt voor een scherpe prijs een high-end Android-telefoon in huis. De Z17 Mini heeft een metalen behuizing met full-hd-beeldscherm (5,2 inch) en een 2950mAh-accu. Opladen gaat rap via usb-c.

Onder de motorkap tref je een Snapdragon 653-processor met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen aan, indien gewenst uit te breiden met een micro-sd-kaartje. De smartphone is voorzien van een dubbele camera aan de achterkant, waar ook een vingerafdrukscanner is geplaatst. De camera’s kunnen onder meer in zwart-wit fotograferen. Voor echte selfiefans is er een 16megapixel-frontcamera met groothoeklens aanwezig. De ZTE Z17 Mini heeft volledige 4G-ondersteuning en ondersteunt ook 5GHz-wifi.

Groot minpunt? De smartphone draait op het sterk verouderde Android 6.0 Marshmallow. Er zijn wel alternatieve en onofficiële roms voorhanden, zodat je bijvoorbeeld Android 8.0 Oreo op deze ZTE kunt installeren. Voor zo’n 340 euro haal je de normale Z17 in huis. Die heeft een 5,5inch-scherm, een Snapdragon 835-processor en vollediger hardware. De Z17 laadt sneller op en beschikt over een nfc-chip en betere camera’s, naast Android 7.1.

Xiaomi Mi A1 - Onze favoriete Chinaphone (190 euro)

goedkope smartphones

Wie enigszins bekend is met Xiaomi-smartphones kent de MIUI-softwareschil van de Chinese fabrikant. MIUI is behoorlijk anders dan standaard-Android; visueel en technisch wordt er van alles en nog wat aangepast en toegevoegd, en er is vanuit de doos bijvoorbeeld geen Nederlandse taal aanwezig. Niet ideaal, en daarom is de recent uitgebrachte Mi A1 zo interessant.

Het toestel combineert de pluspunten van een Xiaomi-toestel (onder meer een goede bouwkwaliteit) met de schone Android-software via Google’s Android One-programma. Dat betekent dat Xiaomi de schone Android 7-versie op de Mi A1 zet, en dat de telefoon drie jaar lang maandelijks een beveiligingsupdate krijgt. Rond de jaarwisseling volgt een Android 8.0-upgrade en een Android ‘P’-upgrade is alvast beloofd. Qua hardware biedt de Mi A1 onder meer 4 GB en 64 GB werk- en opslaggeheugen, een Snapdragon 625-processor en een 3000mAh-accu. Opladen gaat via usb-c.

Voor foto’s met bokeh-effect is er een dubbele camera aanwezig. Het 5,5inch-beeldscherm heeft een full-hd-resolutie. De van metaal gemaakte telefoon beschikt over een vingerafdrukscanner, infraroodsensor en 3,5mm-audiopoort. Wie een Chinaphone met een uitstekend softwarebeleid zoekt, kan eigenlijk niet om de Xiaomi Mi A1 heen. Dat de middenklassetelefoon minder dan 200 euro kost, maakt hem een nóg betere koop.

Bluboo S1 - Randloos scherm voor een prikkie (130 euro)

goedkope smartphones

2017 is het jaar waarin smartphones een ontwerp met smalle schermranden kregen om een randloos beeldscherm te creëren. Zo kan een relatief groot scherm in een kleinere behuizing worden gestopt. Samsung, LG, Apple, OnePlus; allemaal brachten ze randloze telefoons uit. Chinaphone-fabrikanten springen enthousiast op die trend in, met Umidigi als een van de betere voorbeelden. Bluboo biedt ook een Android-toestel met smalle schermranden aan: de S1.

De 5,5inch-smartphone met full-hd-beeldscherm zou niet veel groter zijn dan een 5inch-telefoon en heeft een thuisknop (met vingerafdrukscanner) en de frontcamera onder het scherm zitten. De S1 draait op een Helio P25-processor met 4 GB werkgeheugen en 64 GB werkgeheugen. Er is ook een iets duurdere versie met 6 GB werkgeheugen leverbaar. De Bluboo-telefoon heeft twee camera’s (13 en 5 megapixel) aan de achterkant voor bokeh-beelden. Meer functies omvatten een usb-c-aansluiting, dual-sim-ondersteuning, een micro-sd-slot en een 3500mAh-accu.

Aan de Android 7.0-software zou weinig zijn gesleuteld; Bluboo vermeldt niet of er een Android 8-upgrade in de planning staat. 4G-ondersteuning is op de 900Mhz-frequentie na aanwezig, zaken als een nfc-chip en 3,5mm-poort ontbreken. Uit reviews blijkt overigens dat de Bluboo S1 er in het echt wat anders uitziet dan op promotiebeelden van de fabrikant. Die tonen een vrijwel randloze telefoon, terwijl hij wel degelijk smalle randen heeft.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Review, Smartphones

Tags: android, smartphone, xioami