De beste goedkope smartphones uit China vergeleken

goedkope smartphones

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op de volgende pagina
‘Made in China’ stond decennialang voor goedkope plastic rotzooi die vaak al stuk was voordat het de drempel van de voordeur was gepasseerd. Die tijd is grotendeels achter de rug, vooral wat betreft smartphones. We vergelijken zeven goedkope smartphones uit China om te bewijzen dat goedkoop geen duurkoop hoeft te zijn.

Omdat het steeds eenvoudiger wordt een zogenaamde Chinaphone uit Azië te importeren, kiezen steeds meer Nederlanders voor zo’n toestel in plaats van de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy. Het belangrijkste argument? De gebruikservaring is vergelijkbaar, maar voor een Chinaphone hoef je geen tweede hypotheek te nemen. Let er wel op dat je een degelijk toestel van een betrouwbaar merk koopt en check zaken als 4G-ondersteuning, aanwezigheid van de Nederlandse taal in de Android-software en de reputatie en garantieafhandeling van de webwinkel en fabrikant.

Een nadeel van het importeren van een smartphone uit een niet-EU-land (wat meestal het geval is) is dat je rekening moet houden met bijkomende kosten in de vorm van 21 procent btw en inklaringskosten (zo’n 15 euro). Die nieuwe Chinaphone kan wanneer hij er door de douane wordt uitgepikt dus zomaar tientallen euro’s duurder worden. Desondanks kun je voor relatief weinig geld goede toe

Vernee M5 - Veel geheugen voor weinig (110 euro)

goedkope smartphones

Zoek je een degelijke Chinaphone, maar is je budget beperkt? Dan kan de Vernee M5 een interessante keuze zijn. Het toestel wordt op diverse plekken voor zo’n 100 euro aangeboden en biedt voor dat geld flinke specs. Denk aan een MediaTek MT6750 octacore-processor, 4GB werkgeheugen en 64GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen.

De accu is met een capaciteit van 3300 mAh bovengemiddeld groot en moet door het relatief zuinige 5,2inch-hd-beeldscherm langer dan een dag meegaan. Door de lagere schermresolutie oogt het beeldscherm dus niet zo scherp, al zal niet iedereen dat erg vinden. De Vernee M5 heeft een vingerafdrukscanner en ondersteunt 4G. Alleen de 900MHz-frequentie voor T-Mobile ontbreekt. Om tot de lage verkoopprijs te komen, heeft Vernee functies als een nfc-chip geschrapt. Wel slikt de M5 twee simkaarten (dual-sim).

Foto’s en video’s maakt de telefoon met 13- en 8megapixel-camera’s. De fabrikant heeft een nagenoeg ‘vanilla’ Android 7.0-versie op de M5 gezet en belooft regelmatig updates uit te brengen. Over een eventuele Android 8.0-upgrade is nog niets bekend. Vernee’s updatebeleid van voorgaande toestellen is redelijk, maar bij een spotgoedkope telefoon als de M5 kun je niet veel verwachten.

Xiaomi Mi Max 2 - Grootste scherm en langste accuduur (190 euro)

goedkope smartphones

De Xiaomi Mi Max maakte vorig jaar een goede indruk met zijn grote beeldscherm (6,44 inch), enorme accu (4850 mAh) en scherpe verkoopprijs van zo’n 200 euro. Zijn opvolger, de Mi Max 2, is veel van hetzelfde maar voert ook belangrijke verbeteringen door. Zo is het aluminium ontwerp verfijnd en voorzien van een usb-c-poort, en heeft het toestel krachtiger hardware.

4 GB werkgeheugen, 64 GB opslaggeheugen en een snelle en energiezuinige Snapdragon 625-chip maken de Mi Max 2 een vlotte smartphone. Aan het reusachtige beeldscherm met full-hd-resolutie is niet gesleuteld, maar door de nóg grotere accu (5300 mAh!) houdt de telefoon het nog langer vol. Opladen gaat bovendien sneller dankzij Quick Charge 3.0. Binnen een uur zou de accu van 0 naar 68 procent opladen. Het Xiaomi-model heeft verder stereo speakers, een infraroodsensor, 4G-ondersteuning en draait op Android 7.1 met een 8.0-upgrade in het vooruitzicht.

Xiaomi’s software wijkt wel flink af van de gemiddelde Android-versie, wat niet iedereen weet te waarderen. Maar omdat de online Xiaomi-community immens is en de Mi Max 2 een goed ondersteunde smartphone is, zijn er wel verschillende ‘custom roms’ beschikbaar. Door zijn formaat is de Mi Max 2 niet voor iedereen weggelegd, maar een kleinere groep gebruikers zal groot plezier beleven aan deze phablet.

Ulefone T1 - Topmodel met volledige 4G (180 euro)

goedkope smartphones

Voor 180 euro koop je in Nederland een budgetsmartphone, maar Chinaphones als de Ulefone T1 bieden voor datzelfde geld de hardware van een topmodel. De telefoon heeft een degelijk ontwerp met 5,5 inch groot full-hd-beeldscherm en een dubbele camera achterop. De 16- en 5megapixel-camera’s afkomstig van Samsung maken zo foto’s met een versterkt scherptediepte-effect (bokeh), zoals bijvoorbeeld de iPhone X dat ook doet.

De Ulefone T1 draait op een vrij snelle MediaTek Helio P25-processor met maar liefst 6 GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen van 64 GB is te vergroten met een micro-sd-kaartje en net als bij de meeste Chinaphones kun je twee simkaarten in het toestel kwijt. Maak je geen zorgen over 4G: de T1 ondersteunt alle in Nederland gebruikte frequenties. Verder beschikt de smartphone over een grote 3680mAh-accu met snellaadfunctie via usb-c en is er Android 7.0-software aan boord. Daar zou weinig aan zijn aangepast.

De fabrikant heeft nog niet bekendgemaakt of de T1 op een Android 8.0-upgrade kan rekenen. Ulefone verkoopt de T1 ook als een 40 euro duurdere ‘Premium Edition’ in een blauw-rode kleuruitvoering met 128GB opslaggeheugen.

Umidigi S2 Pro - Futuristische phablet (290 euro)

goedkope smartphones

De Umidigi S2 Pro is voor Chinaphone-begrippen aan de prijzige kant, maar geeft daar veel voor terug. De waterbestendige telefoon heeft een fraaie metalen behuizing met een 2:1-full-hd-beeldscherm (6 inch) en is door de smalle schermranden niet veel groter dan de gemiddelde 5,5inch-smartphone. De fabrikant claimt dat de S2 Pro even groot is als een 5,5inch-iPhone Plus.

De S2 Pro biedt een Helio P25-soc, 6 GB werkgeheugen en 128 GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen. Hij slikt twee simkaarten, heeft twee Sony-camera’s aan de achterkant en gebruikt een usb-c-aansluiting om de accu op te laden. Die accu is met 5100 mAh erg groot en gaat volgens Umidigi twee dagen mee. 4G-ondersteuning is – met uitzondering van de 900MHz-frequentie – aanwezig, een nfc-chip ontbreekt. Dat zien we vaker op Chinaphones, maar op een topmodel is het wel jammer.

De S2 Pro draait op een licht aangepaste versie van Android 7.0 en ontbeert een 3,5mm-audiopoort. Je kunt ook kiezen voor de S2 (zonder Pro-toevoeging), een toestel met minder werk- en opslaggeheugen (4GB/64GB) en een minder krachtige Helio P20-soc. Ook is dat toestel niet waterbestendig en heeft het scherm slechts een hd-resolutie. Daar staat tegenover dat de ‘gewone’ S2 met 170 euro een stuk goedkoper is.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Review, Smartphones

Tags: android, smartphone, xioami