abonneren

Damn Small Linux 3.2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De mission statement van Damn Small Linux is om een Live-linux distributie te hebben die nooit groter zal worden dan 50 MB. Hiermee is Damn Small Linux inderdaad klein, en krachtig.

Oude systemen

Damn Small Linux is vooral bedoeld voor oudere systemen, zodat u die oude Pentium 2 kunt gebruiken als bijvoorbeeld een download computer of FTP server. Het installeren van Damn Small Linux op de harde schijf is mogelijk maar niet aan te raden volgens de makers. Het installeren naar een usb-stick wordt wel aanbevolen, en voor het geld dat een 256MB usb-stickje kost is het inderdaad handig. Een cd kan immers ten opzichte van een usb stick makelijker beschadigd raken.

Software

Damn Small Linux wordt geleverd met Mozilla Firefox en Dillo (ook een webbrowser). Ook een e-mail client, http en ftp server zijn aanwezig. Voor de professionals onder ons is Vim -een teksteditor die alle commando's van Unix kent- onmisbaar en voor de mensen die nog geen kennis hebben van dit goede – maar moeilijk te leren – programma is er de nano editor. VNC is ook mogelijk door middel van Virtual Network Computing Viewer. Optioneel kunnen via scripts apt en synaptic worden gedownload om extra software voor DSL te verkrijgen. De myDSL servers hebben inmiddels over de 400 applicaties.

Xbox

Wie nog een eerste generatie Xbox (die grote zwarte met dat groene embleem) heeft kan deze voorzien van Linux door middel van het X-DSL besturingsysteem, een aangepaste versie van Damn Small Linux voor deze console.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • klein
  • snel
  • geen standaard apt/synaptic
  • beperkt in gebruik
Vanwege de kleine omvang is het systeem niet zo geschikt voor het herstellen van Windows systemen, maar werk je regelmatig met Linux, dan kun je DSL eigenlijk niet missen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie