D-Link DUB-M810 review: Usb-c-hub met veel poorten

We testen een usb-c-hub van D-Link, waarmee je acht extra uitbreidingspoorten toevoegt aan een moderne laptop die slechts over één of twee usb-c-poorten beschikt. Werkt alles zoals het de bedoeling is? Dat lees je in dezeD-Link DUB-M810 review.

D-Link DUB-M810

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Bouwkwaliteit
  • Veel poorten
  • 4K-resolutie
  • Minpunten
  • Geen video-uitvoer via usb-c

Laptops worden steeds dunner, mede dankzij usb-c dat de vele invoer- en uitvoerpoorten uit het verleden vervangt door één kleine multifunctionele poort. Ultradraagbare laptops hebben vaak maar een beperkt aantal uitbreidingspoorten. Met een adapter of hub zoals deze D-Link 8-in-1 koppel je aan een moderne laptop toch eenvoudig een externe schijf, een netwerkkabel, een scherm en andere randapparatuur.

De DUB-M810 heeft een stevige aluminium behuizing die maar 82 gram weegt. Hij is dus zeer draagbaar. Deze hub heeft een bandbreedte van 5 Gbit/s en is dus compatibel met usb 3.2 gen 1, wat vroeger gewoon usb 3.0 heette. Er zitten vier usb3.0-poorten op deze hub: drie keer type-a, waarvan één met snellaadfunctie, en één type-c met USB Power Delivery tot 100 watt. Dat betekent dat je bij een laptop met slechts één usb-c-poort (die ook door de voeding wordt gebruikt) de voedingsadapter aan de usb-c-poort van de hub kunt koppelen en daarna de overblijvende poorten gebruiken voor uitbreiding van de laptoppoorten.

DP Alt-modus of niet?

De usb-c-poort van de hub stuurt data en stroom door en daarnaast hdmi- en displayport-videosignalen met behulp van de DisplayPort Alternate-modus. Tenminste, dat is wat de website en het datasheet vermelden. In de praktijk zagen we op een Philips Brilliance 272B-monitor met DP Alt géén video via usb-c. Rechtstreeks via de testlaptop lukte het wel om het videosignaal over een usb-c-kabel naar deze monitor te sturen.

Het datasheet spreekt zichzelf tegen: enerzijds wordt de DP Alt-modus over usb-c vermeld, anderzijds staat er duidelijk dat de usb-c-poort alleen stroom en gegevens doorstuurt. In de snelstarthandleiding op de website (ook Nederlandstalig) wordt overigens duidelijk vermeld dat de usb-c poort alleen data en stroom doorstuurt, en dat je voor video de aparte hdmi-poort moet gebruiken. Het lijkt er dus op dat de D-Link-website foutieve informatie bevat.

Behalve de eigenaardigheden in verband met de DP Alt-modus werkt de D-Link DUB-M810 probleemloos en zonder merkbare invloed op de usb-prestaties van de gebruikte laptops en randapparatuur.

Conclusie

De D-Link DUB-M810 8-in-1 USB-C Hub is een zeer draagbare, stevig gebouwde en betaalbare 5 Gbit/s usb-c-hub met veel poorten. Sommige vermeldingen over deze hub op de D-Link website kloppen niet, maar dat doet verder niets af aan de prestaties: die zijn in orde.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review

Tags: