D-Link DCS-8302LH review: Bewakingscamera voor buiten

De D-Link DCS-8302LH Full HD Outdoor Wi-Fi Camera is een bolvormige, draadloze bewakingscamera voor binnen- of buitengebruik, die je dankzij een splitsbare stroomkabel eenvoudig installeert. Maar zijn de bewakingsbeelden ook van goede kwaliteit? Dat lees je in deze D-Link DCS-8302LH review.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eenvoudige montage
  • Videokwaliteit
  • Ethernet en geheugenkaartlezer aanwezig
  • Minpunten
  • Geen IP-rating

De D-Link DCS-8302LH Full HD Outdoor Wi-Fi Camera is een ‘mini-bullet’ met een weersbestendige behuizing. Hij is niet voldoende waterdicht om een continue blootstelling aan water te weerstaan. Je monteert hem dus op een enigszins beschutte locatie. Deze camera blijft overigens wél functioneren bij lage en hoge temperaturen: kou tot min 25 graden Celsius en hitte tot 45 graden Celsius. Montage is mogelijk tegen een muur, een plafond of aan een paal. Uiteraard kan deze bewakingscamera ook gewoon binnen worden geïnstalleerd.

De camera neemt met zijn groothoeklens van 135 graden video’s op tot 1080 pixels met 30 frames per seconde in h.264-formaat, naar keuze lokaal op een microSDHC/SDXC-geheugenkaartje van maximaal 256 GB of op de D-Link-cloud. Deze camera is ONVIF Profile S-compatibel en werkt dus ook met NVR, VMS of NAS. Een microfoon, luidspreker en sirene van 95 decibel zijn ingebouwd. Tweewegcommunicatie via de D-Link-mydlink-app voor Android en iOS is mogelijk.

Het infraroodnachtzicht is beperkt tot vijf meter. De wifi-verbinding ondersteunt de nieuwste WPA3-beveiligingsstandaard, het standaardbeveiligingsniveau voor wifi6-verbindingen, al is de camera zelf een wifi4-apparaat dat de 2,4GHz-frequentieband gebruikt. Voordeel daarvan is het grotere draadloze bereik. Daarnaast kun je de camera ook met een ethernetkabel met het lokale netwerk verbinden.

Bewakingscamera installeren

D-Link raadt aan om de DCS-8302LH op minimaal twee meter hoogte onder een afdak of brede dakgoot te installeren, waarbij direct zonlicht wordt vermeden. De rubberplug op de plaats waar de dunne stroomkabel (en eventueel de ethernetkabel) de verwisselbare beschermklep op de achterkant van de camera verlaat, dient naar beneden gericht te blijven (omgekeerde installatie van de camera wordt niet ondersteund).

Dankzij de drie meter lange, splitsbare stroomkabel is montage buiten of op een moeilijker te bereiken locatie binnen geen probleem: het volstaat een gat van minimaal 12,5 millimeter te boren, voldoende om één helft van de smalle (smaller dan bijvoorbeeld een usb-a-plug) stroomplug naar binnen te leiden. Je klikt vervolgens de twee helften van de stroomplug aan elkaar vast en steekt de compacte witte voeding in een stopcontact.

D-Link levert plastic klemmen en bevestigingsmateriaal waarmee je de kabel(s) netjes aan het kleine, richtbare voetje bevestigt. Ook pluggen om de bodemplaat vast te schroeven, zitten in de verpakking. Voor kabelgeleiders waarmee je de kabel netjes naar binnen en naar het stopcontact leidt, dien je zelf te zorgen.

In de mydlink-app regel je het eventueel zo dat de camera je waarschuwt wanneer mensen, bewegingen of geluid worden gedetecteerd. De detectie van personen (en bijvoorbeeld niet dieren) is AI-gebaseerd; via een schuifschakelaar in de app stelt je de detectiegevoeligheid in, maar verder heb je op die waarschuwingen geen invloed.

De camera in de praktijk

Het beveiligde mydlink cloud recording is een betaalde dienst, die werkt met verschillende IP-camera’s van D-Link voor binnen en buiten. Op de bijbehorende website vind je onderaan een overzicht van alle ondersteunde D-Link-camera’s. Gelukkig is er ook een gratis abonnement, dat werkt met maximaal drie D-Link camera’s tegelijkertijd. Opnames worden een dag lang bewaard, met maximaal vijftig clips.

De betaalde abonnementen beginnen vanaf 2,50 euro per maand of 25 euro per jaar: dan worden opnames zeven dagen lang bewaard. Het duurste of Pro-abonnement kost maandelijks 10 euro (100 euro per jaar) en ondersteunt tien camera’s, waarvan de opnames tot dertig dagen lang worden bewaard.

Met de mydlink-app regel je eenvoudig alle instellingen, zoals het in- en uitschakelen van de microfoon en de sirene, het configureren van de privacymodus (zodat de camera geen opnames maakt als je zelf thuis bent), het instellen van de antiflikkerfunctie bij kunstlicht, het regelen van de detectiegevoeligheid en het updaten van de firmware.

Heb je meerdere ondersteunde D-Link-camera’s, dan bekijk je via de optie Meervoudige weergave op één scherm wat er in verschillende ruimtes gebeurt. Je scrolt door de beelden van de verschillende camera’s en bepaalt zelf de volgorde waarin ze worden getoond.

Clips van gebeurtenissen worden op een tijdlijn geplaatst. Die kun je filteren op gebeurtenistype, datum, apparaat en locatie. Ook kun je tot vijftig gebeurtenissen toevoegen aan een favorietenlijst. Die blijven dan op de tijdlijn bewaard. De tijdlijn toont ook gebeurtenissen, zoals wanneer de camera uitgeschakeld wordt of offline staat.

De camera toevoegen aan Google Home is geen probleem. Heb je bijvoorbeeld een Google Nest Hub, dan bekijk je het camerabeeld op het scherm met de opdracht “OK (of Hey) Google, laat [naam van de camera] zien.”

Conclusie

De beeldkwaliteit is goed, zowel overdag (in kleur) als ‘s nachts (in monochroom). De camera werkt stabiel: tijdens een testperiode van meerdere weken haperde het apparaat niet één keer. De detectie van personen is vrij nauwkeurig op een afstand tussen de twee en zeven meter van de camera (bij een montage op ca. 2,5 meter); we ontvingen weinig valse meldingen.

De D-Link DCS-8302LH is een betaalbare, eenvoudig te installeren en goed functionerende draadloze bewakingscamera met een vrij accurate intelligente detectie van mensen, wat het aantal valse meldingen door bijvoorbeeld dieren of andere bewegingen vermindert wanneer je de waarschuwingsmodus in de app activeert. 

Het belangrijkste nadeel is dat deze camera geen IP-beoordeling heeft; montage op een beschutte plaats, zoals onder een dakrand, is noodzakelijk, want het apparaat kan niet tegen continue blootstelling aan stromend water. Momenteel heeft de camera een adviesprijs van 139 euro.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Security

Tags: camera, security, iot, dlink