D-Link DCS-8300LH review - Security-camera met brede blik

De D-Link DCS-8300LH is een compacte bewakingscamera met groothoeklens voor gebruik binnenshuis die beelden naar keuze bewaart op een geheugenkaartje of in de cloud. Wij hebben deze full-hd-camera de afgelopen maanden getest en ons oordeel lees je in deze D-Link DCS-8300LH review.

De D-Link DCS-8300LH Full HD Wi-Fi Camera is een kleine bewakingscamera voor gebruik binnenshuis, die uiterlijk en functioneel veel overeenkomsten vertoont met de Nest Cam Indoor en Indoor IQ. De DCS-8300LH heeft een 137°-groothoeklens en een sensor die beeld vastlegt met 30 frames per seconde op een resolutie van 1080p. Nachtzicht tot vijf meter, geluids- en bewegingsdetectie zijn ook van de partij en tweewegaudio maakt het mogelijk om via de camera met iemand te communiceren. De D-Link DCS-8300LH zendt tegelijk twee videokanalen uit: 1080p op maximaal 30 fps en 720p op maximaal 15 fps. Beelden worden gelijktijdig gecomprimeerd met H.264- en mjpeg-compressie. Audio wordt met mpeg2-AAC-LC gecomprimeerd.

Het cameraatje is op een uitklapbaar voetje gemonteerd waarin de lens ook nog eens kan worden rondgedraaid. De kijkhoek aanpassen voor montage aan een wand of plafond of plaatsing op een plank is dus geen enkel probleem.

De DCS-8300LH lijkt sterk op de Nest Indoor-camera’s, maar er zijn ook significante verschillen. Zo kost de D-Link een stuk minder dan de binnencamera’s van Nest. Beide bewakingscamera’s bewaren bewakingsbeelden in de cloud, in ruil voor een maandelijks of jaarlijks abonnement. De DCS-8300LH kan ze daarnaast ook lokaal op een microsd-geheugenkaartje bewaren. Het geheugenkaartje wordt niet meegeleverd, maar beelden lokaal bewaren is op termijn wel goedkoper dan een cloudabonnement. Je kunt de lokaal of in de cloud bewaarde beelden bekijken met de gratis mydlink-app voor Android vanaf v4.4 of iOS vanaf v9.0.

De DCS-8300LH heeft in tegenstelling tot veel andere D-Link-bewakingscamera’s geen lokale webinterface. De mydlink-cloudwebsite toont evenmin beelden, alleen informatie over de camera. Bij Nest is naast de app wél een webinterface beschikbaar.

Opslag en slimme functies

De keuze tussen cloud- en lokale opslag is vooral een kwestie van gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Met het beveiligde cloudabonnement hoef je je geen zorgen te maken over routerinstellingen, beveiliging of het gelijktijdig gebruik van meerdere camera’s: dat regelt D-Link allemaal voor je, weliswaar tegen betaling. Het is goed de keuze te hebben, iets wat bij de Nest-camera’s niet het geval is. Aan de andere kant heb je bij de D-Link-camera altijd je mobiel met app nodig en kun je niet terecht bij een webinterface.

De D-Link-camera herkent geen gezichten, dit in tegenstelling tot de IQ-versie van de Nest Indoor. Wel werkt de DCS-8300LH samen met andere ‘smart home’-apparaten van D-Link, zoals bewakingscamera’s, slimme pluggen en dito sensoren. Met behulp van de mydlink-app of IFTTT automatiseer je bepaalde zaken in huis. Bijvoorbeeld een licht inschakelen wanneer de camera beweging detecteert, of een bewakingsbeeld e-mailen wanneer een sensor op een gebeurtenis reageert.

Google Assistant en Alexa worden eveneens ondersteund. Zo kan de DCS-8300LH bijvoorbeeld live beelden streamen naar Google Chromecast of Amazon Echo Show. Verder kun je de camera met je stem in- en uitschakelen.

Media has no description

© PXimport

De DCS-8300LH camera werkt uitsluitend met D-Link’s mydlink-app. Verwar die niet met de D-Link mydlink Home-app, die je ook in de appwinkel aantreft. We blijven het merkwaardig vinden dat D-Link verschillende apps voor verschillende apparaten heeft. Als je maar één ‘smart product’ van D-Link hebt, is dat geen probleem. Heb je echter verschillende slimme producten van D-Link dan moet je goed uitkijken welke producten met welke app(s) en met welke andere D-Link-apparaten samenwerken.

Omdat D-Link veel producten heeft, verlies je er snel het overzicht bij. Dat maakt het voor de consument wat ons betreft té ingewikkeld. D-Link zou zijn uitgebreide ‘smart home’-productgamma best wat mogen vereenvoudigen.

D-Link-camera installeren

In de mydlink-app kies je ‘Nieuw apparaat toevoegen’ en scan je de qr-code op het meegeleverde ‘quick install’-kaartje; je vindt de code ook terug op de onderkant van de camera. Steek de camera in het stopcontact en wacht tot het ledje op de achterkant van rood in oranje verandert. Kies ‘Volgende’. De camera wordt gevonden, zelfs zonder dat je op een knop hoeft te duwen zoals bij sommige andere D-Link-camera’s wel moet gebeuren. Als de automatisch installatie niet lukt, kun je het overigens ook handmatig doen. Vul de locatie van het apparaat in, bijvoorbeeld ‘Bureau’ en selecteer het wifi-signaal. Alleen de 2,4 GHz-frequentie wordt ondersteund. Duw op ‘Volgende’.

Het configureren van de camera duurt ongeveer een minuut; tijdens dat proces brandt het ledje op de achterzijde opnieuw rood. De installatieprocedure vinden we heel gebruiksvriendelijk.

De beveiligde ‘mydlink cloud recording’ is een betaaldienst die werkt met een tiental bewakingscamera’s van D-Link voor binnen en buiten, waaronder ook de hier geteste DCS-8300LH. Op de D-Link cloudrecording-website vind je onderaan een overzicht van alle ondersteunde D-Link-camera’s. Je kunt niet gelijktijdig opnemen in de cloud en op een in de camera geplaatst microsd-geheugenkaartje, maar afwisselen tussen beide opnamesystemen is wel mogelijk.

Er zijn vier formules.

Deze prijzen zijn veel lager dan die voor Aware, de vergelijkbare clouddienst van Nest die bovendien alleen maar de eerste dertig dagen na aankoop van een Nest-camera gratis is.

Als je in de mydlink-app opnemen in de cloud inschakelt, wordt er een standaard automatiseringsregel aangemaakt. Zodra de camera beweging of geluid detecteert, zal video automatisch in de cloud worden opgeslagen in plaats van lokaal op de geheugenkaart. Achteraf kun je die regel aanpassen. Beelden kun je via de app vanuit de cloud delen met vrienden, familie, verzekering of de politie. Je kunt de foto’s of video’s ook lokaal op je apparaat bewaren.

Mogelijkheden

Met de gebruiksvriendelijke, intuïtieve Nederlandstalige app regel je wanneer de camera start en stopt met opnemen. De camera reageert op beweging en/of geluid. Voor bewegingen kun je tot vijfentwintig actieve zones definiëren. Verder is het mogelijk om de gevoeligheid traploos te regelen tussen nul (laag) en honderd (hoog) procent. Je kunt schema’s creëren om op vaste momenten opnames te maken. Uiteraard kun je ook gewoon handmatig starten en stoppen met opnemen.

Er is ook een privacymodus waarmee je opnames uitschakelt, bijvoorbeeld wanneer je thuis bent. Dat kan uiteraard ook automatisch als bijvoorbeeld een D-Link sensor je thuiskomst detecteert. Je creëert dan een automatiseringsregel die de privacymodus bij het binnenkomen in- en bij het buitengaan uitschakelt.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

De beeldkwaliteit is goed, zowel overdag als ‘s nachts. De camera werkt stabiel: tijdens een testperiode van ettelijke weken haperde het apparaat niet één keer. Je creëert eenvoudig snelkoppelingen voor veel voorkomende handelingen, zoals het in- en uitschakelen van opnames. Dat kan daarna met één druk op het overeenkomende schermpictogram. Heb je meerdere ondersteunde D-Link-camera’s dan bekijk je via ‘Meervoudige weergave’ op één scherm wat er in verschillende ruimtes gebeurt. Je scrolt door de beelden van de verschillende camera’s en bepaalt zelf de volgorde waarin ze getoond worden.

Clips van gebeurtenissen worden op een tijdlijn geplaatst. Die kun je filteren op gebeurtenistype, datum, apparaat en locatie. Ook voeg je tot vijftig gebeurtenissen toe aan een favorietenlijst. Die blijven dan op de tijdlijn bewaard. De tijdlijn toont ook gebeurtenissen, zoals wanneer de camera uitgeschakeld wordt of offline staat.

Na enkele maanden testen

Onze D-Link DCS-8300LH-testapparaat was initieel voorzien van firmware v1.00.05. Firmware-updates worden automatisch toegepast, al kun je in de app wel het tijdstip wijzigen waarop dit gebeurt. Eind januari werd automatisch de nieuwste firmware v1.03.01 toegevoegd, die op het moment dat we dit schrijven (medio maart) nog altijd de actuele firmware is.

Met de recentste firmware is het mogelijk de antiflikkerfunctie bij kunstlicht te wijzigen van 60 naar het bij ons gebruikelijke 50 Hz. Ook is de led uitschakelbaar. Mirror (spiegelen) en flip (kantelen) van het beeld werden als functies toegevoegd, interessant bij montage aan het plafond. Verder verhelpt de nieuwe firmware enkele storende bugs, zoals de onmogelijkheid om een spatie te gebruiken in het wifi-wachtwoord.

Er vallen ook enkele zaken weg in de nieuwe firmware, zoals tijdsynchronisatie via NTP (data is alleen nog via de app mogelijk) en de mogelijkheid om zelf een https/rtsp (real time streaming protocol)-stream buiten de app uit te lezen voor gebruik van de camera met bijvoorbeeld een nas, wat in de allereerste firmwareversie nog wel kon.

Tijdens de testperiode werd de mydlink-app regelmatig vernieuwd, recent nog begin februari. Belangrijkste nieuwigheid is de ‘one-tap now’-functie. Met één tik voer je snel meerdere apparaatacties uit, afhankelijk van of je thuis bent, het huis verlaat, gaat slapen, of in paniek bent. Deze acties kunnen toegepast worden op verschillende camera’s en slimme apparaten van D-Link. Elke actie die onder een ‘one tap’-knop zit, dien je wel eerst zelf te configureren. Bijvoorbeeld onder de knop ‘paniek’ kun je automatisch een video-opname starten in de cloud. Verder kun je met de nieuwe app tot vijf verschillende vooraf gedefinieerde cameraweergaven opslaan en bekijken.

Conclusie

De D-Link DCS-8300LH Full HD Wi-Fi Camera is een betaalbare en gebruiksvriendelijke bewakingscamera voor gebruik binnen, die gecombineerd kan worden met andere ‘smart devices’ van dezelfde fabrikant. Je hebt de keuze tussen lokale of cloudopnames. Het cloudabonnement van D-Link heeft een redelijk prijskaartje, lager dan dat van concurrent Nest. De beeldkwaliteit is goed en de camera werkte tijdens de lange testperiode probleemloos en stabiel.

7,0

Ons oordeel

D-Link DCS-8300LH Full HD Wi-Fi Camera

Pluspunten

Zeer gebruiksvriendelijk

Betaalbare cloudopnames

Beeldkwaliteit

Minpunten

Verwarrend app-aanbod

Geen webinterface

Niet bruikbaar met nas

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten