abonneren

CYBERsitter 9.0

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Websurfende kinderen zijn steeds maar enkele muisklikken verwijderd van seks, haat, gokken, drugs en wapens. En wat te denken van de chat- of gameverslaving waaraan veel tieners worden blootgesteld? Gelukkig hoeft u als ouder geen beveiligingsexpert te zijn om de risico's voor uw kroost te beperken. Wij hebben zes ouderlijke controlepakketten getest.
Een daarvan is CyberSitter.

Direct bij installatie speurt CyberSitter naar verboden websites in de geschiedenis van de browser. Eenvoudige websites die het woord sex, violence of gambling in hun url hebben worden herkend, maar de varianten in de Nederlandse taal niet. Daarnaast kunt u niet met een druk op de knop deze herkende websites blokkeren of toestaan. Na het speurwerk kunt u CyberSitter configureren.
Wat direct opvalt is dat CyberSitter geen gebruikmaakt van categorieën gebaseerd op leeftijd. Om individuele gebruikersprofielen aan te maken wordt gebruikgemaakt van de inlogprocedure van Windows. Dit is erg onprettig als u hierin niet thuis bent. Het betekent ook dat in dat geval geen onderscheid wordt gemaakt en dat de ingestelde configuratie voor iedereen geldt.
Met het eenvoudig aanvinken van checkboxen kan de toegang tot ftp-sites, file sharing en nieuwsgroepen worden ontzegd. Werken er desondanks toch nog programma’s die u liever niet actief ziet, dan kunt u de tcp/ip-poorten hiervoor blokkeren.
Het filtermechanisme werkt redelijk voor Engelstalige websites. Door het aanvinken van categorieën wordt de toegang tot bepaalde websites verboden. Helaas werken de categorieën niet voor de Nederlandstalige websites. Zolang we de internationale termen vermijden, krijgen we alles te zien wat het programma zou moeten verbieden. Door deze websites alsnog handmatig toe te voegen, of specifieke woorden aan CyberSitter kenbaar te maken, kunnen we het filterproces verbeteren. Het enige wat we niet voor elkaar krijgen is het blokkeren van online chatten.
De registratiemogelijkheden van CyberSitter zijn beperkt. In een enkele tabel worden alle schendingen bijgehouden. Dit logbestand kunt u dagelijks gemaild krijgen en desgewenst kunt u op afstand de configuratie aanpassen. Helaas moet dit wel allemaal handmatig gebeuren en dat kan een tijdrovend karwei zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Tijdslimieten internetgebruik mogelijk
  • Geen categorieën
  • Chat is niet te blokkeren
  • Filters werken niet voor Nederlandstalige sites
Door de beperkte instellingsmogelijkheden en de lastige individuele gebruikersinstellingen is CyberSitter meer iets voor systeembeheerders dan voor thuisgebruikers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags: