}
abonneren

CyberLink PowerDVD 13 Ultra

CyberLinks PowerDVD was lang de enige oplossing om bluray af te spelen op een htpc. Intussen is het programma uitgegroeid tot een totaaloplossing voor al je multimedia, voor desktop, tv én smartphone of tablet.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • uitgebreide formaatondersteuning
  • totaaloplossing voor verschillende platformen en omgevingen
  • eenvoudig in set-up en gebruik
  • Minpunten
  • interface niet altijd consistent
  • filminformatie minder volledig dan bij Plex en XBMC

De Ultra-editie van PowerDVD 13 wil duidelijk meer zijn dan alleen maar een mediaspeler, wat zich uit in aangepaste weergavemodi voor je desktop en tv-scherm en een tweetal apps die de brug slaan naar je smartphone of tablet. De installatie heeft niet veel om handen. De eerste keer voegt het programma alle video’s, muziek en foto’s vanaf de standaardlocaties op je pc toe aan de mediabibliotheek. Hoe goed dat lukt, blijkt in grote mate afhankelijk van de bestaande structuur in je film- en muziekcollectie. De gevonden mediabestanden worden per type weergegeven in het hoofdvenster, met links de navigatiebalk waarmee je tussen de verschillende modules switcht. Dat ziet er overzichtelijk uit, vooral omdat filminformatie, -reviews en -hoesjes automatisch van internet worden gehaald.

In de desktopmodus blijft de meerwaarde van zo’n ‘filmmuur’ vrij beperkt, maar dat verandert zodra je overschakelt naar de Cinema-modus. Die is immers opgevat als een zogenaamde ‘10-feet interface’, ontworpen op maat van een grote tv en dus prima leesbaar vanaf de bank. De interface oogt rustig en mooi, al moet je het doen zonder de grafische pracht van alternatieven zoals XBMC of Plex.

Voor de Cinema-modus is een afstandsbediening natuurlijk onmisbaar, en die biedt CyberLink aan als gratis app voor Android en iOS. Wie de Ultra-versie aanschaft, krijgt er ook nog PowerDVD Mobile bij. Deze app maakt handig gebruik van de ingebouwde dlna-functionaliteit in PowerDVD om de kijk- en luisterervaring uit te breiden naar mobiele apparaten. Qua functionaliteit is de mediaspeler van PowerDVD nagenoeg identiek in beide modi, al ontbreken online media zoals YouTube, Facebook en Flickr vreemd genoeg in de Cinema-modus, terwijl ze in de desktopmodus wel van de partij zijn.

De meeste vernieuwingen zitten onder de motorkap, met onder meer ondersteuning voor 4k-beelden, 3D-weergave en -conversie en een erg ruime codecondersteuning, zowel voor beeld als geluid. Maar de echte blikvangers zijn de TrueTheater-beeldverbeteraars voor sd- en hd-bronnen. Soortgelijke technologie tref je ook aan op recente televisies, maar op een computerscherm zetten ze best zoden aan de dijk, vooral met videobeelden in standaard definitie.

Als instapvriendelijke totaaloplossing voor multimedia heeft PowerDVD 13 Ultra heel wat te bieden, met name voor wie zijn mediacollectie niet alleen achter een computerscherm consumeert. De keerzijde van de medaille zit hem in het stevige prijskaartje. Kan je zonder 3D-weergave en de extra’s voor mobiel gebruik, dan is de Pro-editie mogelijk een aantrekkelijkere keuze.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Cyberlink, Multimedia

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI