abonneren

Cyberlink Powerdirector 11

Als je video wilt monteren, dan scheelt het een slok op een borrel als je dat doet met de juiste videobewerkingssoftware. Om je een handje te helpen bij het vinden van dat pakket, bekijken we mogelijke kandidaten waarmee je goed een filmpje kunt monteren.

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het importeren en organiseren komt er in Cyberlink Powerdirector op neer dat je videoclips in mappen kunt onderbrengen. Er zijn geen opties om clips permanent te classificeren en er is zelfs geen zoekvenster om clips op basis van naam te traceren. Wel is er een optie om videoclips automatisch te laten controleren met Content Aware Editing op zoom- en panbewegingen, schokkerigheid, slecht licht en gezichten, maar veel kan je hier niet mee.

Cyberlink Powerdirector is een beetje de vreemde eend in de bijt als het om het trimmen van clips gaat. In de bronmonitor is het onmogelijk om clips te trimmen. Het inkorten van clips kan alleen als de videoclips al op de tijdlijn staan. Dan kan je de clips individueel openen in een popup-trimmonitor, waar je ze enkelvoudig of meervoudig kunt trimmen. Op de tijdlijn kan je clips alleen trimmen door ze in te korten en daarbij krijg je altijd maar één beeld te zien. Trimmen kan alleen met de muis, waardoor het framenauwkeurig trimmen zeer lastig zo niet onmogelijk is. Want doordat je met de muis trimt, pak je vaak meerdere frames tegelijk.

Het monitoren van het geluid in Powerdirector is alles behalve eenvoudig. Bij het afspelen van geluid worden er geen ledjes of decibels getoond om het volumeniveau aan te geven. Daarnaast ontbreekt er een mastervolumeknop en zit de optie om het geluid van een track aan te passen onder de panknop in de mixer. Als je het geluid goed wilt krijgen in Powerdirector, zal je dit voor het grootste gedeelte moeten doen op basis van gehoor en dat kan zeer verraderlijk zijn. 

Positief aan Powerdirector zijn de prestaties. Het programma is stabiel en maakt optimaal gebruik van de nieuwste technologieën om de processor van de grafische kaart in te zetten bij het afspelen en renderen van video gecodeerd met de H.264 codec. Het exporteren van video gaat dan ook razendsnel en de kwaliteit is prima.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Videobewerking, edius