Er zijn altijd mensen die niet kunnen kiezen, dus... draaien ze Windows-applicaties op hun Mac. Aan de groeiende lijst van dergelijke programma’s is nu CrossOver toegevoegd.

Met CrossOver voor Mac kunt u Windows-applicaties draaien op de Mac, zonder Windows daadwerkelijk te installeren en zonder dat u een Windows-licentie nodig hebt. Vooral dat laatste is een pluspunt ten opzichte van de virtualisatieoplossingen van VMware en Parallels.

Als u CrossOver hebt geïnstalleerd, kunt u op de Mac voortaan gewoon op een exebestand of op een ander Windowsbestandsformaat klikken. Het werkt met Microsoft Office, maar ook met Microsoft Project en games als Prey en Half Life 2. U hebt er overigens wel een Mac met Intelprocessor voor nodig. Klikt u op een Windows-bestand, dan zal het bijpassende Windows-programma worden gestart. Dat werkt zelfs bij e-mailattachments.

Bottles

CrossOver werkt met zogenaamde ‘bottles’. Dat zijn virtuele Windows-omgevingen, die een C:-schijf en alle standaardcomponenten bevatten, zoals een Windows-register en de submappen Windows en Program Files. U kunt meerdere bottles aanmaken, zodat u gelijktijdig meerdere Windows-machines op uw computer kunt gebruiken. Dat komt bijvoorbeeld van pas wanneer u meerdere Windows- versies wilt emuleren: voor het draaien van Microsoft Office 97 of een ander ouder programma kunt u bijvoorbeeld een bottle met Windows 98 maken. U kunt ook een backup van een bottle maken, die u op elk moment kunt herstellen, ook op een andere Mac.

We nemen de proef op de som en installeren CrossOver op een Intel-iMac. Na de installatie ziet u een lijst van programma’s die door CrossOver standaard al worden ondersteund. Hierin vindt u verschillende Microsoft Office-producten, maar ook Quicken van Intuit en een aantal games, zoals World of Warcraft. In totaal worden al zo’n 2500 programma’s ondersteund, maar staat uw software toch niet in de lijst, dan kunt u ook de Windows-installatie-cd in de Mac steken of een exe-bestand selecteren.

Bij elke installatie kunt u een bestaande bottle kiezen of een nieuwe aanmaken. Niet-ondersteunde software kunt u vanwege mogelijke incompatibiliteiten het beste in een aparte bottle installeren. Na het selecteren van de software en de bottle kiest u de installatiemethode: dit kan een schijf, een installatiebestand of een installatiemap zijn.

Hoe kan CodeWeavers dit doen, zonder dat u een Windows-licentie nodig hebt? Simpel: ze gebruiken een eigen versie van Wine (Wine Is Not an Emulator), een gratis Windows-emulator waarmee het mogelijk is om Windows-applicaties onder verschillende x86-gebaseerde besturingssystemen te draaien (voornamelijk Linux). CodeWeavers levert een behoorlijk grote bijdrage aan het Wine-project en heeft al eerder CrossOver voor Linux uitgebracht.

Veilig

Onder de motorkap vertaalt CrossOver elke Windows-actie naar een Mac OS- of Linux-system call. Extra beveiligingsproblemen levert dat niet op: omdat er geen Windows-kernel is, kan er op dat punt ook niets misgaan. Voor de zekerheid geeft CrossOver daarnaast nog de mogelijkheid om antivirusprogramma’s voor Windows te draaien. Een nadeel is dat CrossOver niet met de ‘echte’ Windows maar met een emulator werkt, zodat we de obscure programma’s die we van een shareware-cd probeerden te installeren, niet allemaal aan de praat kregen. De president-directeur van CodeWeavers zei in een interview dat hij hoopt een punt te bereiken waarbij de ondersteuning van applicaties in CrossOver beter is dan in Vista. Voor CrossOver hebt u een Intel-Mac met MacOS X en 120 MB vrije schijfruimte nodig.
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Geen Windows-licentie nodig

  • Uitgebreide ondersteuning van veel Windows-programma's

  • Niet voor dagelijks intensief gebruik

Gaat het u alleen maar om de ondersteuning voor gangbare programma’s die u van tijd tot tijd nodig hebt, dan is CrossOver zeker een aanrader. Maar bent u van plan om veel Windows-programma’s te installeren en deze regelmatig te gebruiken, dan bent u beter af met een dualboot-oplossing (via Bootcamp) of virtualisatiesoftware zoals Parallels of VMware.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten