abonneren

Creative ZiiO 7

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
2010 zou het jaar van de tablet worden, maar werd uiteindelijk het jaar van de Apple iPad. Dat wordt pijnlijk duidelijk uit de cijfers van Gartner: de 16 miljard dollar die vorig jaar in de tabletmarkt werd omgezet, verdween vrijwel geheel in de zakken van Apple. Zal Android dit jaar een barst weten te maken in de positie van Apple?

Het ooit zo machtige Creative lijkt op sterven na dood, nu Apple op mp3-spelergebied heer en meester is. Het bedrijf richt zijn pijlen nu op de tabletmarkt met de Creative ZiiO 7 en de Creative ZiiO 10. Beide tablets draaien op een arm-processor die door Creative zelf ontwikkeld is, de ZiiLabs ZMS-08. Wat de kloksnelheid van deze (singlecore) processor is, wil Creative niet verklappen, maar met een Quadrant-score van 1694 zet hij zeer goede prestaties neer. Het is des te vervelender dat Creative er zo’n vreselijk matige tablet omheen gebouwd heeft. Dat valt al op als we de ZiiO 7 uit de doos halen: het ontwerp lijkt uit de jaren 90 te komen, toen pc’s nog vormeloze, beige kasten waren. Met zijn vreemde randen ligt de tablet matig in de hand. Het touchscreen is resistief, maar reageert gelukkig wel licht en vlot. Dat geldt dan weer niet voor de aanrakingsgevoelige bedieningstoetsen, die tevens onverlicht zijn.

We hopen dat de software ons vrolijker stemt, maar ook hier maakt teleurstelling zich van ons meester. Het begint al bij het invoeren van de wifi-sleutel: het virtuele toetsenbord bevat onvertaalde Chinese toetsen en we missen een aantal belangrijke karakters, zoals de ampersand (&). Ook is er geen shiftfunctie, alleen een capslock. Vervelend.

Het homescreen ziet er overzichtelijk uit, met een fors aantal Creative-eigen applicaties (ZiiMusic, ZiiVideo, ZiiPhoto, ZiiExplorer, et cetera), maar de officiële Android Market ontbreekt. In de meegeleverde ZiiStore vinden we vrijwel niets nuttigs. We installeren Angry Birds en leggen probleemloos een paar varkentjes om. Met Skype hebben we minder succes. De applicatie crasht zodra er verbinding wordt gelegd met een tegenpartij.

Creative heeft zijn sporen verdiend met muziekspelers en dat wordt duidelijk uit de speciale, geluidsverbeterende technieken die Creative heeft toegevoegd, zoals de Crystalizer (restaureren van gecomprimeerd geluid) en Expand (virtueel surround sound). Toch rechtvaardigen deze extra’s de aanschaf van deze tablet niet. De ZiiVideo-speler is oké: ons xvid-bestand wordt met ondertiteling afgespeeld, maar bij de mkv-bestanden ontbreekt geluid.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goede processor
  • relatief goed scherm
  • veel Creative-applicaties
  • verouderd design
  • slecht vertaalde software
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie