Corel VideoStudio Pro X6 Ultimate

Ondersteuning voor 4k-video, automatische bewegingsspaden en een nieuwe ondertitelregelaar – dat mag je onder meer verwachten van de nieuwe versie van Corel VideoStudio Pro X6 Ultimate.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • makkelijk in gebruik
  • stabiel
  • Minpunten
  • beperkte maximale bitrates bij export

Een van de opmerkelijkste vernieuwingen in VideoStudio is de ondersteuning van ultra-hd-video, oftewel 4k-video. Er zijn nog maar weinig mensen die 4k-video (resolutie van 3840 x 2160), kunnen opnemen of afspelen, omdat de apparatuur nog zeer kostbaar is. Je moet deze functionaliteit ook meer zien als een leuke manier om er kennis mee te maken.

Het afspelen van 4k-videobestanden van YouTube gaat matig. De beelden haperen, terwijl de bitrate van gemiddeld 35 Mbit/s nog niet eens zo hoog is. Beter gaat het wanneer je zelf full-hd-videobeelden plaatst op de overlaytracks van VideoStudio en zelf een 4k-beeld creëert. Het gemaakte 4k-beeld kan je via een aantal niet aanpasbare templates exporteren naar een 4k-bestand met een gemiddelde bitrate van 45 Mbit/s.

Meer heb je aan de nieuwe functies om bewegingen in het beeld te analyseren of zelf bewegingspaden te creëren. Met de optie Bewegingspaden volgen, krijg je de mogelijkheid om een object of persoon in het beeld aan te wijzen, waarvan je de beweging wilt volgen. VideoStudio maakt een goede analyse van de beweging en koppelt daaraan een kader dat meebeweegt. Van dit kader wordt een placeholder geplaatst op de tijdlijn, waarop je een titel, foto of videobeeld kunt plaatsen. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een tekstballon met iemand mee te laten bewegen of om een bewegend object onherkenbaar te maken.

Ook kan je zelf bewegingspaden maken door objecten met de muis vast te pakken en ze naar een gewenste positie te slepen. Het gevolgde pad wordt weergegeven als lijn in het beeld en die lijnen kan je buigen en verplaatsen om de animatie naar je hand te zetten. Zo kan je snel leuke leaders of titelanimaties maken.

Er zijn maar weinig videobewerkingspakketten die je in staat stellen om eenvoudig een video te ondertitelen. Met de nieuwe Ondertiteleditor is dit een fluitje van een cent. Je kunt srt-ondertitelbestanden importeren en bewerken, of zelf nieuwe ondertitels maken, eventueel via spraakherkenning. Gemaakte titels kan je weer exporteren naar een srt-bestand.

Met Corel VideoStudio kan elke beginner snel uit de voeten. Het is daarom jammer dat de export nog steeds niet is verbeterd. De standaard templates zijn niet optimaal ingesteld en leveren vaak niet de gewenste kwaliteit als je video opneemt met de huidige generatie camera’s.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Corel, Videostudio