abonneren

Corel VideoStudio Pro X5

Het exporteren naar html5, het importeren van psp-bestanden met lagen en de optie om schermopnames vast te leggen en te bewerken zijn de voornaamste vernieuwingen van Corel VideoStudio Pro X5.
Score
60
  • Pluspunten
  • import en bewerken 50p-bestanden
  • exporteren naar html5
  • Minpunten
  • maximaal bitrate voor avchd te laag
  • lastig om projecten in te stellen

None

De nieuwe functies van Corel VideoStudio Pro X5 zijn aardig, maar zeker niet spectaculair. Werk je met sd-video, dan kun je prima video monteren met dit pakket. Film je in hd, dan is het geheel afhankelijk van je resolutie en bitrate of de kwaliteit van je beeld behouden blijft na het exporteren.

De installatie van Corel VideoStudio Pro X5 verloopt probleemloos. De interface heeft weinig veranderingen ondergaan, behalve dat je nu het hoofdvenster kunt schalen. Het afstemmen van de projectinstellingen op de kenmerken van je video is net zoals in de voorgaande versie niet eenvoudig. Standaard staan deze instellingen afgesteld op sd-materiaal met een resolutie van 720x576. Werk je met hdv of hd-video, dan is het noodzakelijk om deze instellingen aan te passen om vervorming van het beeld te voorkomen. Er zijn echter geen standaard hdv- of hd-templates, zodat je alles handmatig moet aanpassen. Nieuw is wel dat je nu ook 60p- of 50p-projecten kunt aanmaken.

VideoStudio Pro importeert nu ook PaintShop Pro-bestanden met lagen. Als je zo’n psp-bestand naar de tijdlijn sleept, worden de verschillende lagen automatisch boven elkaar op verschillende videosporen geplaatst. Tevens heeft Corel het maximaal aantal videosporen verhoogd van zes naar twintig, zodat je met flink wat lagen tegelijkertijd aan de slag kunt. Om de bewerking met zoveel lagen te vereenvoudigen, is elk videospoor nu tijdelijk uit te zetten, zodat je de effecten van individuele videosporen goed kunt monitoren. De nieuwe functie om kenmerken van een clip te kopiëren en te plakken op andere clips, maakt het werken met effecten in combinatie met verschillende lagen een stuk sneller.

Beeldschermopname

Onder het Vastleggen-menu is een extra optie verschenen om beeldschermopnamen te kunnen maken. Dat is erg handig voor als je zelf cursusmateriaal wilt maken voor anderen. Het opnemen van het scherm gaat eenvoudig. Kies zelf een monitor of programma, selecteer de aangesloten microfoon en klik op de opnameknop. De opgenomen video in wmv-formaat met 15 fps wordt na de opname automatisch in de bibliotheek geplaatst. De opnamen zien er prima uit, maar het geluid kan beter. Helaas kun je de audioinstellingen niet veranderen en zul je het moeten doen met de gemiddelde lage bitrate van 55 Kbit/s.

Html5-export

Corel VideoStudio Pro X5 is het eerste videomontagepakket dat je in staat stelt om de video te exporteren naar html5. Daarvoor moet je wel beginnen met een html5-project, want je kunt een gewoon project niet omzetten of exporteren naar html5. De enige beperking die je ondervindt bij het bewerken van video in een html5-project, is dat je maar drie videosporen hebt. De overige overlaysporen zijn alleen te gebruiken om afbeeldingen op te plaatsen.Op de export van je html5-project kun je geen invloed uitoefenen. Er wordt standaard een mp4- en webm-bestand gemaakt met bijbehorende html-pagina’s. De sd-resolutie is 640x360 en de hd-resolutie 1280x720. De kwaliteit van de mp4-bestanden is beter dan die van webm, maar dat komt door de hogere bitrate die wordt toegepast. De ingestelde bitrate mag je niet veranderen.

Full-hd-export

Het exporteren van full-hd-video is in Corel VideoStudio Pro X5 niet optimaal mogelijk. Allereerst kun je geen mp4-bestand te maken met de pal-framerate van 25. Alleen de ntsc-framerate van 30 fps wordt ondersteund. Aangezien er geen exportoptie is naar mov-bestanden met de h264-codec, is exporteren naar m2t de enige optie die je hebt om de framerate ongewijzigd te laten. Maar als je voor die optie kiest, is de maximale bitrate maar 18 Mbit/s. Dat is veel te weinig. De standaard voor 50p-opnames, de nieuwe importfunctie van X5, ligt op 28 Mbit/s. Hoe je het ook wendt of keert, je zit dan altijd met kwaliteitsverlies. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Corel

Nieuws headlines

Laatste reactie