abonneren

Coolscan 5000 ED

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De dagen zijn kort, de nachten lang. Tenzij u van lange wandelingen in de ijzige kou houdt, is dit het moment om klusjes te doen die veel tijd kosten. Dia’s digitaliseren bijvoorbeeld. Wellicht hebt u er nog een paar honderd of zelfs een paar duizend liggen.

Wie vroeger veel analoog gefotografeerd heeft, beschikt wellicht nog over een forse collectie dia’s. Diaprojectoren zijn (helaas) niet of nauwelijks meer te krijgen. Dus tenzij u nog een reserveprojector op zolder hebt staan, is het verstandig de collectie te digitaliseren. Wij hebben het neusje van de zalm getest: de Nikon Coolscan 5000 met de SF210-lader (€1600).

Betere cijfers
De specificaties van de Nikon zijn indrukwekkend. Zo scant de Nikon met een maximale resolutie van 4000 dpi. Dat is 400 dpi meer dan de grote concurrent: de Reflecta DigiDia 5000. Uiteraard beschikt de Nikon over alle digitale snufjes om stof, krassen en vuil uit de scan te verwijderen: Digital ICE (kras en stofverwijdering). Dit is een uiterst effectieve tool. Tevens zien we ruisonderdrukking en kleurcorrectie.

We merken dat de Nikon-software behoorlijk complex is. Wel biedt het pakket enorm veel mogelijkheden en zal de professional deze waarderen. Echter, voordat we alles hebben ingesteld om meerdere dia's goed te scannen, zijn we dik een half uur verder. Dat moet makkelijker kunnen!

Gebruiksgemak
We hebben ten tijde van deze review ook een Reflecta gebruikt. Op gebied van scankwaliteit zijn beide apparaten behoorlijk aan elkaar gewaagd. We hebben het idee dat de Nikon uit de doos iets beter presteert. Ook is deze iets sneller. Zeker bij hogere dpi-waarden. Echter, deze winst gaat al snel verloren door een aantal zaken. Allereerst moeten we bij de Nikon de dia’s overplaatsen naar de SF210 dialader. En daar passen er maar 25 in, waardoor we elke 40 minuten de lader opnieuw moeten vullen. Daar komt bij dat de SP210 de neiging heeft vast te lopen bij dikkere dia’s, ondanks het meegeleverde opzetstukje. Dat is echt heel jammer, want doordat de lader nog weleens vastloopt, gaat veel tijd verloren!
Ook vinden we het jammer dat bij de Nikon alle dia’s horizontaal moeten worden geplaatst om de semi-automatische ‘bijsnijdfunctie’ te kunnen toepassen. (de ‘framegrootte’ stelt u zelf in). De Reflecta kan volledig automatisch bijsnijden; horizontaal én verticaal. En dat scheelt ook veel tijd...

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Scant snel
  • Goede scankwaliteit
  • Uitgebreide, degelijke software
  • In de dialader (optioneel) passen maar 25 dia's
  • Dialader loopt nog weleens vast
De Nikon scant snel en de software biedt veel mogelijkheden. We vinden het jammer dat de optionele dialader maar 25 dia's accepteert. Tevens loopt deze nog weleens vast. Wel zijn we erg onder de indruk van de scankwaliteit: die is gewoon erg goed. Zelfs zonder zelf aan de instellingen te rommelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Scanners

Tags: