abonneren

ContentProtect 2.1

Websurfende kinderen zijn steeds maar enkele muisklikken verwijderd van seks, haat, gokken, drugs en wapens. En wat te denken van de chat- of gameverslaving waaraan veel tieners worden blootgesteld? Gelukkig hoeft u als ouder geen beveiligingsexpert te zijn om de risico's voor uw kroost te beperken.
Wij hebben zes ouderlijke controlepakketten getest, waaronder ContentProtect.

ContentProtect is eenvoudig te installeren en in te stellen. Vanuit het startvenster kunt u voor iedere gebruiker een apart profiel aanmaken. ContentProtect heeft voor u 28 categorieën gedefinieerd voor het surfen over internet. U kunt per categorie aangeven of de inhoud moet worden geblokkeerd, de gebruiker een waarschuwing krijgt of dat de inhoud is toegestaan. Als de gebruiker op een site komt die is geblokkeerd, krijgt hij daarvan een melding en de categorie(ën) waaronder de website valt. De gebruiker krijgt vervolgens de mogelijkheid om een verzoek te sturen naar de beheerder.
Het blokkeren van websites gaat goed zolang de websites in het Engels zijn of eindigen op edu, gov of com. Maar met Nederlandstalige websites heeft ContentProtect problemen. Zo worden onder de geblokkeerde categorie ‘schools/colleges’ wel de Engelse scholen geblokkeerd maar niet de Nederlandse en kunt u gewoon shoppen bij winkels ondanks de blokkering van de categorie shopping. ContentProtect biedt wel de mogelijkheid om websites en applicaties die niet zijn toegestaan handmatig toe te voegen, maar omdat toegestane websites niet worden geregistreerd, moet u zelf achterhalen welke websites dit betreft.
Behalve filters voor websites biedt ContentProtect ook bescherming tegen online gaming, instant messaging, nieuwsgroepen en peer-to-peer-applicaties. Wilt u bepaalde applicaties wel toestaan, dan kunt u hiervoor uitzonderingen maken. Erg handig is de mogelijkheid om tijdslimieten te geven aan het internetgebruik. Op die manier bent u ervan verzekerd dat uw kinderen niet al bij het opstaan online gaan.
De rapportages voor het surfgedrag zijn summier. U krijgt alleen in percentages te zien of er geblokkeerde en/of toegestane websites zijn bezocht. Websites die u liever geblokkeerd had gezien, moet u dus handmatig toevoegen. Wel goed is dat alle chatsessies zijn na te lezen. Dit geeft u in ieder geval de mogelijkheid alle gesprekken te monitoren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudige installatie
  • Tijdslimieten internetgebruik mogelijk
  • Nalezen chatsessies mogelijk
  • Niet mogelijk op woorden te blokkeren
  • Werkt alleen met Engelstalige websites
Omdat ContentProtect niet in staat is Nederlandstalige websites te indexeren en u geen mogelijkheid hebt om op woord te blokkeren, is dit programma minder geschikt om te gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags:

Laatste reactie