Cloudflare 1.1.1.1 en Warp VPN review

© PXimport

Cloudflare 1.1.1.1 en Warp VPN review

Geplaatst: 12 februari 2020 - 12:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Redactie PCM

Warp VPN werd in 2019 met veel bombarie aangekondigd. Na aanmelding stonden we in de wachtrij op nummer 750580. Tegen de tijd dat we de dienst al bijna vergeten waren, kwam het bericht dat we toegang hadden tot Warp. Tijd om de onconventionele vpn aan de tand te voelen in deze Warp VPN review.

Technisch gezien is Warp een vpn, maar niet in de traditionele of zelfs moderne zin van het woord. In het vpn-landschap kun je onderscheid maken tussen twee soorten vpn’s. In eerste instantie waren er alleen traditionele vpn’s die bedrijfsmatig gebruikt worden om op afstand toegang te verkrijgen tot interne bedrijfsnetwerken. Later gaven allerlei vpn-services klanten toegang tot hun servers waardoor deze in variërende gradaties anoniem konden surfen en geografische blokkades konden omzeilen. We zijn nu pakweg tien jaar verder en vandaag de dag zijn vpn’s nog net geen gemeengoed geworden.

Hoewel we de besproken app ‘Warp VPN’ of zelfs ‘Cloudflare VPN’ noemen, is dat technisch gezien niet correct. De daadwerkelijke app gaat door het leven als ‘1.1.1.1’, dezelfde naam als Cloudflares gratis dns-resolver. Deze kun je net zoals OpenDNS, Google DNS en andere dns-resolvers op elk apparaat gebruiken waarop je de dns-instellingen handmatig kunt wijzigen.

De vpn-functionaliteit in de 1.1.1.1-app kreeg de naam ‘Warp’ of ‘Warp+’. De combinatie van de dns-resolver 1.1.1.1 én Warp VPN vormen de 1.1.1.1-app. Ingewikkeld? Nee, maar als je normale vpn-apps gewend bent, moet je wel de verwachtingen bijstellen.

Behalve de marketing is ook de functionaliteit van Warp VPN onconventioneel. Zo kun je niet kiezen vanaf welke serverlocatie je verbinding wilt maken. Daardoor is het praktisch onmogelijk om Warp VPN te gebruiken voor het deblokkeren van streamingdiensten. Daarvoor is het namelijk een vereiste dat je kunt kiezen vanuit welk land de vpn-verbinding maakt, tenzij je al in het land bent van de streamingdienst die je wilt deblokkeren. Maar in dat geval zou je geen vpn meer nodig hebben.

Ook voor anoniem surfen is Warp VPN niet de ideale kandidaat. Warp VPN versleutelt dan wel je dns-aanvragen en je internetverkeer gaat versleuteld via de servers van Cloudflare, maar doordat je geen serverlocaties kunt kiezen, is de privacybescherming zeer beperkt. Met een traditionele vpn zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen om verbinding te maken met een Zwitserse serverlocatie en al je internetverkeer door een andere jurisdictie te routeren. Met Warp VPN kan dat niet, omdat deze automatisch verbinding maakt met een server locatie in de buurt. In de meeste gevallen zal dat gewoon een Nederlandse server zijn.

Speedtest 1.1.1.1

Waar is Warp VPN dan wél goed voor? Snelheid. Volgens Cloudflare maakt Warp je internet gemiddeld dertig procent sneller. Om erachter te komen of dat klopt voeren we een simpele snelheidstest uit. In deze test gebruikten we de Ookla Speedtest-app en de normale internetconfiguratie. Als benchmark namen we het gemiddelde van 10 speedtests zonder 1.1.1.1, Warp of andere vpn. Deze testmethode hanteerden we ook voor alle andere snelheidstesten.

Zoals de testresultaten uitwijzen (zie tabel) is 1.1.1.1 zonder Warp het snelste, uitgezonderd de kale internetverbinding zonder enige aanpassingen. Met deze configuratie worden alleen dns-aanvragen versleuteld en via het Cloudflare-netwerk gerouteerd. Een tweede plaats werd veroverd door 1.1.1.1 + Warp VPN-configuratie.

Cloudflares belofte om mijn internetverbinding dertig procent sneller te maken, is helaas niet waargemaakt, maar in vergelijking met traditionele vpn-diensten is Warp VPN razendsnel. Daarvoor lever je in vergelijking met een normale vpn-dienst zoals NordVPN of ExpressVPN wel flink in op functionaliteit.

 

© PXimport

Als je alleen Cloudflares dns-resolver wilt gebruiken heeft de 1.1.1.1-app geen verdere configuratie nodig. Je kunt dan simpelweg de grote schuifknop in het midden gebruiken om direct verbinding te maken. Wil je naast de dns-resolver ook Warp VPN gebruiken, dan dien je dat eerst in te stellen. Logisch, maar als je normale vpn-apps gewend bent, zou je deze stap zomaar over het hoofd kunnen zien.

Ook kun je de app automatisch laten uitschakelen op mobiel internet of juist op bepaalde wifi-netwerken. Verder kun je nog wat instellingen op het protocol aanpassen. Zo kun je kiezen tussen DNS over HTTPS en DNS over TLS. Tot slot kun je Dark Mode in- of uitschakelen, handig als je in de nachtelijke uren bezig bent.

Prijzen en abonnementen

Als het goed is, gaan er een paar alarmbellen af als je de term ‘gratis vpn’ hoort. Nader onderzoek wees uit dat de eerste 10 GB per maand gratis zijn voor gebruikers die vóór 26 september 2019 om de wachtlijst stonden. Als je meer dan 10 GB dataverkeer per maand via Warp VPN wilt routeren of pas later op de wachtlijst stond, dan kun je kiezen voor het Warp VPN Unlimited-abonnement. Voor 3,99 euro per maand krijg je onbeperkt toegang tot Warp VPN, de gratis variant biedt een lagere snelheid.

In tegenstelling tot sommige andere vpn-providers valt er geen extra korting te bedingen door het abonnement voor langere periode af te sluiten. De enige abonnementsperiode is een maand. Je kunt Warp ook gratis blijven gebruiken door fanatiek nieuwe registraties door te verwijzen. Per doorverwezen registratie krijg je 1 GB extra data op je Warp-account.

 

© PXimport

 

© PXimport

Is 1.1.1.1 of Warp geschikt voor mij?

Door een aantal beperkingen zoals het ontbreken van de mogelijkheid om zelf een serverlocatie te kiezen, is Warp als vpn niet voor iedereen geschikt. Ook is je ip-adres niet verborgen of veranderd als je Warp gebruikt, iets wat een traditionele vpn-service meestal wel doet. Warp versleutelt echter wél je volledige internetverkeer, ook als de website die je bezoekt geen https-ondersteuning biedt. Daardoor ben je beter beschermd tegen allerlei manieren om data te onderscheppen, maar anoniem ben je niet met deze app.

Dus gebruik je nog geen vpn-service en zoek je een manier om snel en eenvoudig je online beveiliging te verbeteren? Dan is de 1.1.1.1-app een prima keus. Op het moment dat je ook je online privacy wilt beschermen of geografische blokkades wilt omzeilen, ben je beter af met een traditionele vpn-dienst zoals NordVPN, ExpressVPN of Surfshark.

Tekst:Robin Kooij, VPNService.nl

6,0

Ons oordeel

Cloudflare 1.1.1.1 + Warp VPN

Pluspunten

Gratis versie beschikbaar

Hoge verbindingssnelheid

Verbinding is versleuteld

Minpunten

Serverlocatie kiezen niet mogelijk

Streaming unblocken niet mogelijk

Eigen ip-adres zichtbaar

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten