abonneren

CCleaner

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Je kent het wel: je Windows-installatie wordt op den duur trager. Om de troep op te ruimen kun je software aanschaffen, maar haalt dat wel iets uit? We testen negen schoonmaaktools, met vandaag: CCleaner.

Ontwikkelaar Piriform is bekend van hersteltool Recuva. Een andere publiekslieveling van Piriform is CCleaner, dat gratis te downloaden is. Het programma is een van de eenvoudigste uit de test. Onder de kop Cleaner vind je de hoofdmoot: CCleaner onderzoekt tijdelijke (internet-)bestanden, maakt lijsten van onlangs geopende items leeg en verwijdert logbestanden. Met een klik op schoonmaken gaat het programma aan de gang en binnen twintig seconden zijn we meer dan 2 GB aan bestanden kwijt. Dezelfde mogelijkheid heb je onder de kop Register. CCleaner gaat op zoek naar ongebruikte en verweesde registersleutels en verwijdert deze (na het maken van een eventuele backup).

Onder Gereedschap vind je enkele tools waarmee je zelf aan de gang kunt. CCleaner geeft een lijst van programma’s die mee starten met Windows. Je kunt ze zelf uitschakelen, maar er wordt geen advies of informatie weergegeven over welke programma’s onnodig zouden zijn. Met de Drive Wiper kun je ten slotte een hele schijf of alleen de lege ruimte op een schijf grondig overschrijven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • opstarten iets sneller
  • gratis
  • veel snelheidsverlies
CCleaner schaaft slechts vier seconden van de opstarttijd af, en het afsluiten duurt zelfs langer dan voorheen. Daarnaast zorgt het voor 2,9 procent snelheidsverlies. Het programma mag dan wel gratis zijn, maar de resultaten zijn ook niet zo goed als sommige betaalde alternatieven.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: