abonneren

CCleaner 3.28.1913

Een pc wordt door de jaren geen steeds trager, omdat hij gaandeweg vol komt te zitten met allerlei onzinprogramma's en -bestanden. Met opschoonsoftware kan je je computer een goede poetsbeurt geven. Welk programma werkt het best?

Eén van de bekendere schoonmaakprogramma's is Ccleaner. Het biedt een aantal eenvoudige opties om je computer schoon te maken en je register te onderhouden. De maker van het programma (Softwarebedrijf Piriform) heeft zowel gratis als betaalde versies. We bespreken hier de gratis versie, die overigens niet van de officiële Piriform-website te halen is. Je moet naar Filehippo.com surfen om 'm te downloaden.

Prettig aan Ccleaner is vooral de gebruiksvriendelijkheid van het programma. Al je opruimmogelijkheden zijn in een overzicht te vinden en de ingrepen zijn in een paar klikken uit te voeren. Het programma is geschikt om tijdelijke en onnodige bestanden op je computer te identificeren en te verwijderen. Zo kan je onder de optie Cleaner opdracht geven tijdelijke internetbestanden en logbestanden te verwijderen en kan de optie Register gebruikt worden om je harddrive te controleren op bestandjes die niet direct bij programma's horen. Vaak blijven bijvoorbeeld dll-bestanden op je computer achter na een deïnstallatie. Ccleaner speurt ze op en maakt er een lijst van. Je kunt die lijst automatisch laten verwijderen, maar je kan ook per bestandje beslissen wat je ermee wilt doen. Dat kost betrekkelijk weinig tijd: in een paar seconden tijd is Ccleaner klaar met z'n sweeps.

Bovendien is Ccleaner tot op zekere hoogte ook geschikt om programma's te beheren. Onder Gereedschap vind je mogelijkheden om programma's te deïnstalleren. Bovendien kan je voorkomen dat bepaalde programma's niet worden gestart na de opstart van de computer of de start van een browser. Dat voorkomt dat je scherm na het opstarten vol zit met popups. Verder kan je hier programma's weer terugzetten. Overigens heeft Ccleaner wel minder functionaliteit dan andere schoonmaakprogramma's. Zo kan je bijvoorbeeld niet defragmenteren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: Ccleaner

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord