abonneren

Captivate 5.5

Als je een software aan iemand wil uitleggen kun je een screenshot maken en een lap tekst schrijven. Het kan ook flitsender! Met Adobe Captivate bijvoorbeeld.

Het screencaptureprogramma Adobe Captivate 5.5 is veelzijdig en stelt je in staat om interactieve filmpjes te maken. Je moet er wel rekening mee houden dat het je behoorlijk wat tijd kost om Captivate eigen te maken en je in het begin regelmatig de handleiding bij de hand moet hebben om specifieke zaken voor elkaar te krijgen.

Captivate kan in verschillende modi schermopnames maken. Je kunt daarbij aangeven of je het totale scherm wilt opnemen of alleen de geactiveerde applicatie. Daarnaast, en dat is in het begin wel even lastig, moet je een keuze maken voor het opnametype. In de automatische demomodus wordt de schermopname vertaald naar individuele slides die een zelf te bepalen duur hebben. Fantastisch is dat in deze modus alle handelingen die je verricht in het opgenomen programma worden vertaald naar tekstballonnen. Denk hier bij aan 'Klik hier op dit of dat menu' of 'selecteer dit of dat object'. De teksten van deze kaders zijn later aan te passen. In deze automatische demomodus worden videobeelden niet afgespeeld. Daarvoor zul je moeten opnemen in de Fullmotion-modus. De video van een webcam of binnen een programma wordt dan perfect opgenomen.

Nadeel is wel dat de tekstkaders dan niet meer automatisch worden aangemaakt. Als je de kijker helemaal interactief wil betrekken bij jouw video, dan kies je voor de Trainingsmodus of Assessmentmodus. In de Trainingsmodus moet de kijker een handeling herhalen om door te kunnen gaan naar een volgende slide, terwijl je bij de Accessmentmodus de kijker een test afneemt, om te kunnen beoordelen of hij alles snapt.

Alle opnames worden automatisch geladen in Captivate om te bewerken. Je kunt foto's, video's en audio toevoegen, maar ook Powerpoint-presentaties, geanimeerde widgets, pijlen, boxen, teksten, ondertitel- en Photoshopbestanden. De interface waarin je werkt is veelzijdig, maar overzichtelijk. Alle toevoegingen aan de slides of de fullmotion-video worden weergegeven op de tijdlijn.

Erg prettig is de Master Slide die je kunt gebruiken om een logo te tonen of een uniforme achtergrond te krijgen. Deze Master Slide wordt namelijk gebruikt bij elke afzonderlijk slide en dat bespaart tijd. In vergelijkbare functie heeft de Insert Slide Video optie, waarmee je over alle slides heen een video kunt presenteren.

Is je presentatie klaar, dan kun je hem eerst previewen in de Flashspeler of browser voordat je hem kunt exporteren. De exportopties zijn redelijk beperkt. Uiteraard kun je exporteren naar Flash in swf en flv formaat. Daarnaast kun je de presentatie enkel exporteren naar mp4 of naar een exe-bestand.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel interactiviteit
  • goede opnamemogelijkheden
  • erg duur
  • gebruiksvriendelijkheid
Adobe Captivate 5.5 is een veelzijdig programma dat zijn meerwaarde ontleent aan de interactieve opties die het biedt voor de kijker. Daar hangt dan ook een fors prijskaartje aan van ruim negenhonderd euro. Die interactiviteit moet dan wel absoluut de reden zijn om dit pakket aan te schaffen, want voor het screencapturen alleen zijn er goedkopere alternatieven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: