abonneren

Captivate 4

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Leren via internet is populair. Of het nu gaat om interactieve presentaties of instructiefilmpjes, er blijkt grote behoefte aan. Adobe Captivate is een programma waarmee u deze interactieve lessen kunt maken.

Zoals u van een e-learningprogramma mag verwachten, is er genoeg uitleg beschikbaar om u bekend te maken met Captivate. Vanuit het startscherm kunt u projecten openen en maken en verschillende lessen bekijken. De project- en design-templates zijn in deze vierde versie fors uitgebreid en stellen u in staat snel een raamwerk neer te zetten voor de presentatie of les. De basis van Adobe Captivate is het opnemen van het beeld op de monitor. Dit kan op twee manieren: in de vorm van geregistreerde schermafdrukken en in full motion video. Bij de projectinstellingen kunt u de resolutie kiezen, het op te nemen programma selecteren en bepalen welk gedeelte van het programma opgenomen moet worden. Erg prettig is het dat u vervolgens tot in detail kunt aangeven wat er wel en niet moet worden getoond. Denk hierbij aan bewegingen van de muis, het aanklikken van objecten en het registreren van geluiden van de muis en toetsenbord. De opgenomen beelden worden in de vorm van dia's (slides) getoond. Deze kunt u bewerken, samenvoegen of verwijderen. U kunt de presentatie verder aanvullen door afbeeldingen, video's en PowerPoint-presentaties te importeren. De verbeterde integratie met PowerPoint door Dynamic Link zorgt ervoor dat veranderingen in PowerPoint direct zichtbaar zijn in Captivate. Nieuw is ook de ondersteuning van Photoshop-bestanden met lagen. Hierdoor wordt het mogelijk om afzonderlijke lagen van een afbeelding op te nemen in uw presentatie en ze als aparte objecten te behandelen.

Bewerken

De individuele slides zijn simpel te bewerken. U kunt teksten toevoegen, knoppen accentueren en muisaanwijzers veranderen. Het wordt pas echt interessant als u ook gebruikmaakt van de animaties en interactieve opties die Captivate biedt. Hierdoor wordt het mogelijk om teksten en afbeeldingen te voorzien van rollovers en kunt u acties toekennen aan objecten. Die acties kunnen bepalen dat er een website of andere slide moet worden getoond, maar kunnen ook een antwoord geven op een vraag of opdracht.
U kunt uw presentatie nog verder verrijken met een van de tientallen widgets of door er een quiz in op te nemen. De widgets kunnen spelletjes zijn, maar ook geavanceerde grafieken of knoppen. De quizzen stellen u in staat om opgedane kennis te toetsen. Deze quizzen zijn sterk verbeterd, u kunt nu werken met variabelen. Hierdoor is het mogelijk een antwoordafhankelijke actie te definiëren. De duur van individuele slides en objecten is op de tijdlijn eenvoudig aan te passen. Voor het bewerken van de full motion opnames moet een aparte fmr-editor worden gebruikt. Deze is erg beperkt in de mogelijkheden, omdat u alleen bepaalde gedeelten in de video kunt selecteren en verwijderen.

Inhoudsopgave

Captivate genereert van de hele presentatie automatisch een inhoudsopgave, die nu ook uit verschillende niveaus bestaat. U kunt zelf bepalen hoe de inhoudsopgave er uitziet en hoe hij wordt getoond. De presentatie kun u via de ingebouwde preview-optie of in een webbrowser bekijken. Captivate 4 biedt nu ook de mogelijkheid om de presentatie door anderen te laten beoordelen via Adobe Air. Hiervoor stuurt de maker de presentatie samen met de Adobe Captivate Reviewer naar de persoon die de presentatie moet beoordelen. Is het geheel eenmaal klaar, dan kunt u die behalve naar Flash en een Windows-executabel nu ook exporteren naar avi en YouTube.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig in gebruik
  • handige interactieve hulpmiddelen
  • beperkte bewerkingen mogelijk op tijdlijn
  • te hoge prijs
Met Adobe Captivate kunt u snel interactieve goed uitziende presentaties en instructiefilmpjes maken. De gebruiksvriendelijkheid in combinatie met geavanceerde interactieve hulpmiddelen maken van Adobe Captivate een prima pakket, maar de prijs is wel erg hoog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures