abonneren

Canoscan 8600F

Universele fotoscanner met transparante scanfunctie voor het scannen van negatieven en dia's.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Canoscan is een fijne scanner in gebruik met veel bedieningsmogelijkheden en gebruiksgemak. Via de de Canoscan toolbox worden standaard scanacties aan de zeven bedieningsknoppen of softknoppen toegewezen.
Als een scan vanuit de pc-software wordt gestart met bijvoorbeelde de meegeleverde Presto pagemanager of Arcsoft photo studio, dan wordt gebruik gemaakt van de twain driver die drie modi kent eenvoudig, geavanceerd en multiscan modus voor het scannen van meerdere originelen in een keer.

In de geavanceerde modus kunnen alle scanner instellingen inclusief filters en automatische aanpassingen worden ingesteld en indien gewenst in standaard profielen worden opgeslagen. Heel gemakkelijk. De eenvoudige modus maakt het scannen echt heel eenvoudig, een aantal mogelijkheden gaan dan wel aan de gebruiker voorbij.

De transparantenfunctie is geschikt voor twaalf negatieven, vier ingeraamde dia’s of drie 4x6 negatieven. De maximale optische resolutie is 4800 dpi en is in feite alleen geschikt voor het scannen van dia’s en negatieven daar het bij grotere oppervlakken te grote bestanden oplevert. Bij deze hoge resolutie kan ook de gebruikte computer een bottleneck worden.

Er is een kras en stoffilter dat gebruik maakt van infra-rood licht door Canon Fare en Qare genoemd voor respectievelijk film en reflecterend materiaal. Het stoffilter werkt bij transparanten duidelijk beter dan bij het scannen van foto’s. De scanner biedt veel automatische (kleur)correcties die soms wel een beetje overdrijven zodat de kleuren wel spreken maar niet meer geheel in overeenstemming met de werkelijkheid zijn.

Software

Over de meegeleverde software zijn we bijzonder goed te spreken. Behalve plaatjes is het ook heel gemakkelijk documenten scannen. Als image opgeslagen in pdf of met de Scansoft Omnipage OCR software omgezet in tekst. Er is een Presto Pagemanager document manager en een eenvoudig fotobewerkingsprogramma: ArcSofte Photostudio. Voor de veeleisende gebruikers wordt er ook het Adobe Photoshop Elements fotobewerkings programma en Lasersoft Silverfast SE scanprogramma meegeleverd. Met het laatste programma wordt het scannen niet eenvoudiger maar is het met geavanceerde instellingen, wel mogelijk om alle eigenschappen van de scanner optimaal te benutten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Gebruiksgemak
  • Snel
  • Software
  • Kleurechtheid
Een uitstekende (foto)scanner met een goede scankwaliteit zowel bij reflectieve scans als bij transparanten. Het bedieningsgemak en de gebruiksmogelijkheden staan op een hoog niveau.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Scanners

Tags: