}
abonneren

Camtasia Studio 5

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker ook voor de uitleg van sofware. Het is niet zo eenvoudig om een softwarepakket te omschrijven met woorden. Handiger is het om een video te maken waarop u de werking uitlegt aan vrienden, collega's of klanten. Op internet zijn vele pakketten te vinden waarmee u videotutorials kunt maken. We kijken naar Camtasia Studio 5.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten
Een professioneel video-tutorial creatie pakket.

Dit pakket is meer dan de helft goedkoper dan Adobe Captivate 3. Weliswaar ontbreken in Camtasia enkele opties die de concurrent wel biedt, maar voor het maken van een goede tutorial is Camtasia zeker geschikt. De standaardfeatures zijn aanwezig, zoals het opnemen van het scherm en het bewerken van de opgenomen video. Het is mogelijk om tijdens het opnemen van video ook direct een audiotrack op te nemen, bijvoorbeeld met uw commentaar, maar dit kan ook later worden toegevoegd. Daarbij is een handige optie ingebouwd: door op de letter E te drukken pauzeert het beeld, zodat u uw verhaal kunt afmaken. Door op de letter V te drukken speelt de video verder.

Camtasia is in vergelijking met Adobe wat minder uitgebreid op het gebied van de interactie met de gebruiker. Het is meer gericht op het overbrengen van een boodschap aan de hand van beeld, bijschriften en eventueel gesproken woord. Wel kunt u gelikte overgangen maken tussen verschillende video's. Als u toch interactie wilt, is het wel mogelijk om eenvoudige quizjes in te voegen. Dit kunnen multiplechoicevragen zijn, of een onderzoekje waarin u de mening van een gebruiker vraagt. Na dit quizje gaat de opgenomen video weer door.

Standaard krijgt u bij Camtasia Studio 5 een plug-in meegeleverd waarmee u PowerPoint-presentaties kunt opnemen en voorzien van commentaar. De video's kunnen in een groot aantal bestandsformaten worden opgeslagen, variërend van mpeg tot flash. Zelfs een speciale opslagsetting voor de iPod is ingebouwd. Leuk is de optie om een webcam picture-in-picture weer te geven. Handig is de automatische zoomfunctie, waarbij Camtasia inzoomt op een deel van het scherm waar bijvoorbeeld een woord wordt getypt. Vooral als u de opnameresolutie niet te hoog hebt ingesteld, bevordert dat de leesbaarheid sterk. De bediening van Camtasia is redelijk eenvoudig. Komt u er toch niet uit, dan zijn er op de site van de software-ontwikkelaar diverse tutorials te vinden. Het omzetten van een opgenomen video naar flash duurt wel vrij lang.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • films in vele formaten op te slaan
  • webcam picture-in picture mogelijkheid
  • handige zoom-functie
  • beperkte interactie mogelijkheden
  • omzetten naar flash duurt lang
Camtasia doet een uitstekende poging om Adobe Captivate van de troon te stoten, maar schiet net tekort. Vooral het knippen in de audio en video is minder nauwkeurig en de uitgebreide mogelijkheden voor het maken van een complete interactieve tutorial zijn gewoon beter in het programma van Adobe. Wie dat programma echter te duur vindt, doet er goed aan Camtasia te overwegen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI