abonneren

Camstudio Open Source 2

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker ook voor de uitleg van sofware. Het is niet zo eenvoudig om een softwarepakket te omschrijven met woorden. Handiger is het om een video te maken waarop u de werking uitlegt aan vrienden, collega's of klanten. Op internet zijn vele pakketten te vinden waarmee u videotutorials kunt maken.
We kijken naar Camstudio Open Source.

Camstudio Open Source werd oorspronkelijk ontwikkeld door RenderSoft, dat uiteindelijk werd opgekocht door Macromedia. Dat bedrijf werd weer opgekocht door Adobe, waardoor uiteindelijk delen van de code terechtkwamen in het programma Captivate. Geen slechte start dus! Versie 2.0 van het programma is door opensource-ontwikkelaars opgepikt om het verder te ontwikkelen. Op dit moment is er een bèta van versie 2.5 uit. Deze werkt prima, maar installeert niet geheel op de gebruikelijke wijze. Versie 2 van het progamma is overigens prima bruikbaar, als u liever niet met bètaversies werkt.

CamStudio Open Source laat u het gehele scherm of een deel daarvan opnemen. In versie 2.5 zal het ook mogelijk zijn om een specifiek venster aan te wijzen dat wordt opgenomen. U kunt ervoor kiezen de cursor wel of niet op te nemen. Datzelfde geldt voor het geluid van de microfoon. Ook kunt u het beeld van een webcam opnemen, bijvoorbeeld om deze picture-in-picture toe te voegen aan de video. Als u een kleiner deel van het scherm selecteert, is het via de optie Autospan mogelijk dat dit deel van het scherm de cursor volgt. Als u de cursor naar beneden beweegt, zal het gedeelte dat wordt opgenomen deze beweging volgen. Leuk is de optie om via pijlen, cirkels of rechthoeken - eventueel met teksten erin - extra aandacht op bepaalde onderdelen te vestigen. U kunt deze voor de opname voorbereiden en via zogeheten hotkeys (sneltoetsen) tijdens de opname op het scherm oproepen.

Bijzonder is de mogelijkheid om de video als flash-bestand op te slaan, waardoor het bestand klein blijft en door elke browser kan worden afgespeeld. Versie 2.5 voegt (onder andere) de mogelijkheid toe dat een rechter- of linkermuisklik visueel wordt weergegeven.

PluspuntenConclusie
  • gratis
  • vele mogelijkheden
  • opslaan in Flash mogelijk
Het is wat ons betreft de vraag of het zinvol is te betalen voor een screenrecorder als u zich wilt beperken tot een klein bedrag. Camstudio Opensource biedt namelijk voldoende opties om een eenvoudige video in elkaar te zetten en met de aankomende 2.6 versie van dit gratis pakket zijn de verschillen tussen deze software en betaalde software tot 70 euro wel erg klein.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie