abonneren

Bowers & Wilkins Zeppelin Air

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Als er één productgroep explosief gegroeid is, is het docking stations. En dan met name die voor Apple-producten. Bowers & Wilkins heeft dat heel goed ingezien én heeft begrepen dat ook hun doelgroep daar behoefte aan had. Nu komt het Britse hifi-bedrijf met de tweede generatie mét AirPlay.

De eerste Zeppelin was een groot succes. Het is één van de docking stations die er apart uitziet – een beetje love it or hate it – én fatsoenlijk klinkt. Goed, wie een setje B&W’s 801 thuis heeft staan, zal niet met open mond luisteren, maar voor een docking station is het gewoon erg netjes.
 

Meer dan alleen extra wifi

 

Het doel van de nieuwe Zeppelin Air, is meer dan alleen het toevoegen van wifi om AirPlay mogelijk te maken. B&W heeft nu voor elke unit een aparte, klasse-d versterker. Dat moet voor minder vervorming en meer dynamiek zorgen. Ook heeft B&W een andere dsp (digital signal processor) gebruikt én heeft het nieuwe units toegevoegd.

Zo heeft de Zeppelin Air dezelfde tweeter als de B&W MM1 waar we erg over te spreken zijn. In totaal zitten er vijf units in de Zeppelin Air: twee tweeters, twee middentoners en een woofer. Dat moet genoeg zijn, lijkt ons.

De nieuwe dsp moet er voor zorgen dat de Zeppelin Air op laag volume vol en rijk blijft klinken, maar op hoog volume niet gaat vervormen. Het klinkt voor ons als een soort dynamische loudness. Of het werkt, lees je zo.Meerdere kamers

 

Het grote voordeel van AirPlay is natuurlijk dat je met één controller meerdere apparaten kan bedienen en muziek kan spelen vanaf diverse apparaten. Ook naar andere ruimtes toe. Dit kan ook met bijvoorbeeld een Sonos-systeem, maar het gaat nu ook met Apple-apparaten. En zoals het Apple betaamt, is de gebruiksvriendelijkheid prima in orde. Het is echt een kwestie van iPod of iPhone op de connector van de Zeppelin Air drukken, en spelen. Wilt u naar een ander apparaat spelen? Geen probleem: geef maar aan waar naartoe en klaar is Kees. Het werkt feilloos.Mooie afwerking

 

B&W heeft erg veel aandacht besteed aan de afwerking van de Zeppelin Air. Het niveau is zonder meer ‘premium’. Dat mag ook wel, want de Air kost €599. Geheel binnen de Apple-filosofie heeft de nieuwe Zeppelin geen knop teveel. Tevens voelt hij erg stevig en staat hij ook als een huis. Iets wat we niet van alle docks kunnen zeggen, maar wat elementair is voor een fatsoenlijke weergave.Vol!

 

B&W heeft veel gesleuteld aan de dsp. En dat is hoorbaar. Wij zijn er in principe over te spreken. In principe, omdat het bij 99% van de muziek prima klinkt en wij denken dat 99% van de consumenten het ook erg lekker vinden klinken. Voor de 1% van de opnames en consumenten werkt het ‘geintje’ wat B&W uithaalt niet. Laten we dat even toelichten.

Allereerst: ja, de dynamische loudness werkt goed. Op laag volume klinkt de Zeppelin Air gewoonweg prima. Lekker vol, rond en prettig. Echter, de dsp haalt ook wat trukjes uit om het beeld groter en dieper te maken. Dat heeft als voordeel dat je niet meer het gevoel hebt dat je naar een docking station zit te luisteren. Echter, door met fasen van het muzieksignaal te rommelen – dat is wat de dsp in wezen doet – klopt het stereobeeld niet meer echt.

Ook kan de Zeppelin Air sommige effecten in de muziek te ver naar voren of naar achteren plaatsen. Dat is goed hoorbaar bij bepaalde cd’s van Massive Attack. Wie een nummer goed kent, hoort dat. Is het storend? Dat ligt eraan hoe kritisch je bent.

 

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Prachtige afwerking
  • (Erg) goed geluid
  • Indrukwekkend laag
  • DSP soms hoorbaar
De Zeppelin Air oogt wellicht bijna hetzelfde als de oude Zeppelin, maar is onder de kap wezenlijk anders. De nieuwe dsp, units en extra versterking hebben van de Air een mooie dock gemaakt. Echter, heel soms zijn de ingrepen van de dsp goed hoorbaar. De echt kritische luisteraar zal daar mee moeten leren leven. Voor de andere 99% van de consumenten is dit simpelweg een topproduct!

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Speaker(dock)s

Tags: wilkins, Bowser

Nieuws headlines

Laatste reactie