Bose Soundlink

Je kan als serieuze audiofabrikant eigenlijk niet meer zonder een dock in het assortiment. Bose heeft al een model: de SoundDock, maar komt nu met een kleinere variant met bluetooth: de SoundLink. Is het wat?
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Minpunten

Wie een dock zoekt, kan beter doorklikken. De SoundLink is namelijk geen docking station voor een iPod, iPad of wat dan ook. Het is eigenlijk een SoundDock zonder docking station. De muzikale stroom gaat alleen nog over bluetooth... of via de aux-in.

Prima afwerking

De SoundLink ziet er goed uit. Bose heeft veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de SoundLink. Het product voelt erg stevig en heeft, om maar even een mooi woord te gebruiken: een 'premium'look en feel. Nu mag dat ook wel, want de SoundLink kost 299 euro. Jazeker: 299 euro. Wil je hem in leer - wat uitstekend oogt - dan kost dat 50 euro extra.

Aangezien de SoundLink een draagbaar apparaat is, is stevigheid erg belangrijk. Gelukkig weet Bose dat ook en is het apparaat getest op: zout, stof, hitte en vallen. De SoundLink moet dus een stootje en een bak (zout) water kunnen hebben.

 

Bluetooth?

Wij vinden het altijd bijzonder dat hifi-kwaliteit en bluetooth gekoppeld wordt. Bluetooth is namelijk helemaal niet geschikt voor audio. Er zijn varianten op die beter werken, maar er is altijd een vorm van compressie. Niet bevorderlijk dus.

Maar goed: praktisch is bluetooth wel. Het koppelen met de SoundLink is een fluitje van een cent. Niet meer dan een kwestie van bluetooth op de bron activeren, de knop op de Bose ingedrukt houden en de verbinding accepteren. Leuk en handig is dat de SoundLink tot zes apparaten in het geheugen houdt.

 

De sound

Laten we even heel duidelijk zijn: geen enkele dock of mobiele luidspreker klinkt echt goed. Ook de B&W Zeppelin Air heeft beperkingen. En dat is bij deze SoundLink niet anders.

Het laag is bijvoorbeeld véél te vol in verhouding tot het midden- en hooggebied. En dat maakt het middengebied wat gesluierd. Dat probeert Bose weer te compenseren door het hoog wat aan te zetten, wat s'en en t's hard maakt. Kortom: de klankbalans klopt niet van dit product.

Maar goed: er zullen vast mensen zijn die dit mooi vinden. En afgezien van deze vreemde balans weet de Bose wel te verbazen op gebied van volume: het kleine doosje kan behoorlijk wat geluid produceren.

Toch horen we compressie: ook als we met hoge bitrates spelen. Nu kan dat bijna niet anders via bluetooth, maar het is ook hoorbaar via de aux-ingang. En dat hadden we niet verwacht. Blijkbaar 'speelt' de dsp met het signaal.

Twee karakters

Een kleine luidspreker kan niet eindeloos druk in het laag leveren. Op een gegeven moment wordt het de units teveel. In dat geval kan je twee dingen doen: stoppen met het opschroeven van het volume, of ingrijpen met een dsp. Dat laatste doet Bose.

Deze 'knijp-actie' is erg goed hoorbaar en wellicht wat te enthousiast, want de SoundLink heeft daardoor een heel ander karakter op hoog en laag volume. Als je zacht draait is hij eigenlijk te wollig en op heel hoog volume kan hij kil worden. Wellicht kan Bose dit met een update corrigeren?

 

Grote accu

Aangezien de SoundLink een mobiel apparaat is, zit er een accu in verwerkt. Deze kan op normaal volume acht uur spelen. Opladen duurt ongeveer twee uur. Gelukkig is de speaker ook te gebruiken als hij aan de adapter hangt. Goede zet van Bose dus.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Stevig
  • Mooi gemaakt
  • Goede accu
  • Geluid
  • Prijs
De Bose SoundLink is een prima afgewerkt apparaat. Zowel in stoffen als in lederen uitvoering zien er goed uit. Echter: hij klinkt niet super goed. Hij is afhankelijk van het volume te wollig of te kil. De klankbalans is ook wat vreemd en tevens missen we wat dynamiek. En met dat in het achterhoofd is 299 euro behoorlijk fors aan de prijs.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Speaker(dock)s

Tags: bose