}
abonneren

Bonavista

Bonavista is een tv-module, elektronische programmagids en videorecorder ineen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Tv ontvangen, opnemen en opnames beheren - en dat ongecompliceerd en zonder kosten. Dat belooft de mediacentersoftware Bonavista. Na installatie van de 17-MB grote betaversie 0.8.6 staan er twee tools op uw pc. Ten eerste de elektronische programmagids Bonavista Desktop, die de uitzendgegevens van epg-diensten kan ophalen. Via de webshop van ontwikkelaar Sceneo kunt u voor € 30 een abonnement op de tv-programmagids afsluiten. Een gratis alternatief is XMLTV (sourceforge.net/projects/xmltv). Is Bonavista op meerdere pc’s geïnstalleerd die met een netwerk zijn verbonden, dan kunt u bijvoorbeeld in de werkkamer tv-opnames inplannen en ze op de woonkamer-pc laten opnemen.
Tool nummer twee is de voor tv-ontvangst en -opname benodigde Bonavista TV dat net als de Media Center-software van Microsoft is aangepast voor bediening op tv-schermen via een afstandsbediening.

Ondanks de timeshifting, goede bediening en zinvolle features is de bètaversie maar bepert aan te raden. Het programma ondersteunt weliswaar analoge en digitale tv-kaarten – en in de nieuwste versie zelfs meerdere tegelijk - maar ondersteunt niet meer dan twintig modellen. Zelfs met de daarin genoemde tv-kaart Terratec Cinergy 1200 DVB-T kan Bonavista in de test weinig beginnen. Het tool vindt geen tv-kanalen. De eveneens gebruikte Hauppauge WinTV DVB-S wordt wel goed herkend, maar levert alleen geluid, zonder bijbehorende live-beelden. De epg-planning en -opnamefunctie werkt overigens wel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Geen kosten
  • Ondersteuning van meerdere tv-kaarten
  • Radio-ontvangst
  • Beperkte hardware-ondersteuning
Bonavista heeft potentieel. In functionaliteit en bediening kan het zich meten met vergelijkbare programma’s zoals Media Portal en de mediacentersoftware in Nero 7 Premium. De software is intuïtief en reageert snel. Aan de hardware-ondersteuning moet nog worden gewerkt, want de magere ondersteuning van tv-kaarten beperkt helaas de gebruiksmogelijkheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI