abonneren

Bonavista

Bonavista is een tv-module, elektronische programmagids en videorecorder ineen.

Tv ontvangen, opnemen en opnames beheren - en dat ongecompliceerd en zonder kosten. Dat belooft de mediacentersoftware Bonavista. Na installatie van de 17-MB grote betaversie 0.8.6 staan er twee tools op uw pc. Ten eerste de elektronische programmagids Bonavista Desktop, die de uitzendgegevens van epg-diensten kan ophalen. Via de webshop van ontwikkelaar Sceneo kunt u voor € 30 een abonnement op de tv-programmagids afsluiten. Een gratis alternatief is XMLTV (sourceforge.net/projects/xmltv). Is Bonavista op meerdere pc’s geïnstalleerd die met een netwerk zijn verbonden, dan kunt u bijvoorbeeld in de werkkamer tv-opnames inplannen en ze op de woonkamer-pc laten opnemen.
Tool nummer twee is de voor tv-ontvangst en -opname benodigde Bonavista TV dat net als de Media Center-software van Microsoft is aangepast voor bediening op tv-schermen via een afstandsbediening.

Ondanks de timeshifting, goede bediening en zinvolle features is de bètaversie maar bepert aan te raden. Het programma ondersteunt weliswaar analoge en digitale tv-kaarten – en in de nieuwste versie zelfs meerdere tegelijk - maar ondersteunt niet meer dan twintig modellen. Zelfs met de daarin genoemde tv-kaart Terratec Cinergy 1200 DVB-T kan Bonavista in de test weinig beginnen. Het tool vindt geen tv-kanalen. De eveneens gebruikte Hauppauge WinTV DVB-S wordt wel goed herkend, maar levert alleen geluid, zonder bijbehorende live-beelden. De epg-planning en -opnamefunctie werkt overigens wel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Geen kosten
  • Ondersteuning van meerdere tv-kaarten
  • Radio-ontvangst
  • Beperkte hardware-ondersteuning
Bonavista heeft potentieel. In functionaliteit en bediening kan het zich meten met vergelijkbare programma’s zoals Media Portal en de mediacentersoftware in Nero 7 Premium. De software is intuïtief en reageert snel. Aan de hardware-ondersteuning moet nog worden gewerkt, want de magere ondersteuning van tv-kaarten beperkt helaas de gebruiksmogelijkheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord