abonneren

BleachBit 0.9.6

BleachBit is een concurrent voor het populaire CCleaner. Het wil overbodige bestanden op de computer opruimen en is beschikbaar voor Windows en Linux. De uitleg van de verschillende opties zou echter wel iets uitgebreider mogen.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • no-nonsense interface
  • voor Linux en Windows
  • uitbreidbaar
  • Minpunten
  • onduidelijke uitleg verschillende items
  • voorbeeldfunctie vrij nutteloos

BleachBit is een opensource programma dat oorspronkelijk is uitgebracht voor Linux, maar sinds 2009 ook beschikbaar is voor Windows. Het aantal programma’s dat BleachBit aankan opruimen, is veelbelovend: het kan bestanden opruimen van onder andere Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Flash, Adobe Reader, Windows Verkenner en WinRAR. Daarnaast zijn er specifieke Linux-onderdelen die opgeruimd kunnen worden, zoals overbodige APT-bestanden en meer.

Op Windows kan het softwareaanbod bovendien worden uitgebreid met Winapp2.ini. Dat is een klein tekstbestandje waarin bestanden en registersleutels van programma's opgesomd staan die verwijderd kunnen worden. Eigenlijk is dit bestand bedoeld voor Ccleaner – het wordt overigens onderhouden door een derde partij – maar het werkt ook met BleachBit.

Het hoofdscherm van BleachBit is erg eenvoudig en ook duidelijk. Aan de linkerkant staan alle programma's met onderdelen die opgeruimd kunnen worden. Wordt een optie aangeklikt, dan wordt uitgelegd wat er precies wordt weggehaald. Helaas is die uitleg soms wat kort door de bocht en niet heel erg duidelijk.

Is eenmaal aangevinkt wat er verwijderd moet worden, dan is het mogelijk om op Voorbeeld te klikken om een lijst te krijgen van de bestanden die BleachBit wil gaan verwijderen. Het is een leuke functie op papier, maar voor de meeste gebruikers niet heel nuttig. De lijst is namelijk veel te lang om helemaal door te lopen en om dus te controleren of er geen belangrijke bestanden worden verwijderd. En zelfs al zou je de lijst doorlopen, de kans is klein dat je een belangrijk bestand kunt identificeren. BleachBit biedt bovendien geen optie om individuele bestanden uit te sluiten van verwijdering.

De tool geeft een melding als een optie wordt aangevinkt die erg lang duurt, zoals het veilig verwijderen van bestanden via de optie Vrije schijfruimte – de vrije schijfruimte wordt dan met willekeurige data overschreven, zodat deze niet teruggehaald kan worden. Het is via het Voorkeuren-menu nog mogelijk om bestanden of mappen aan een witte lijst toe te voegen, zodat hier niet in gewroet zal worden.

BleachBit is al met al een wat eenvoudigere cleaner dan het bekende CCleaner. Het programma werkt echter goed en snel en is duidelijk, in ieder geval wat betreft de interface. De uitleg van de verschillende opties had wel iets uitgebreider gemogen. Ook is het handig dat Winapp2.ini geïmporteerd kan worden, waardoor nog meer bestanden van programma's verwijderd kunnen worden. Toch raden we voor Windows-gebruikers CCleaner aan, omdat het net iets meer bedoeld is voor het besturingssysteem van Microsoft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: bleachbit