abonneren

BlackBerry Z10

Er rust heel wat druk op de schouders van de BlackBerry Z10. Niet alleen moet hij de wereld bewijzen dat zijn producent nog bestaansrecht heeft, hij moet tegelijk gebruikers overtuigen om over te stappen naar het fonkelnieuwe BlackBerry 10.

Steeds meer producenten willen ‘de grootste’ hebben, maar BlackBerry koos voor een meer bescheiden 4,2-inch scherm. Dat betekent: iets breder, dikker en zwaarder dan de hyperslanke iPhone 5 en grofweg dezelfde afmetingen als de Google Nexus 4. Dankzij een rubberachtige achterkant ligt de Z10 fijn in de hand. De Z10 heeft heel wat weg van de iPhone, met zijn geronde hoeken en een voorkant die vrijwel geheel uit een scherm lijkt te bestaan.

BlackBerry 10 blijkt een prima platform voor een telefoon met touchscreen. Centraal staat het multitaskpaneel, waarin in postzegelformaat al je draaiende apps worden weergegeven. Veeg naar links en je komt terecht bij de geïnstalleerde apps. Veeg naar rechts om uit te komen bij de universele inbox, de BlackBerry Hub. Je komt voortdurend terug uit bij het centrale multitaskscherm, omdat je apps niet direct sluit maar ze minimaliseert via een veeg omhoog. Zo kan je erg snel schakelen tussen apps.

Afgezien van de volumeknoppen en de aan/uitknop, zitten er geen bedieningsknoppen op de Z10 en dus ben je voor de bediening aangewezen op handbewegingen. Soms verlangen we naar een thuisknop, al vinden we de algehele gebruikservaring van de Z10 prima. Een ander sterk punt van BlackBerry 10 is het virtuele toetsenbord. Onder de motorkap is de Z10 niet de krachtigste, maar met 2 GB werkgeheugen en een 1,5 GHz SnapDragon S4 Plus-processor komt hij redelijk mee met zijn concurrentie. Bij normaal gebruik loopt de BlackBerry Z10 als een trein, maar als je meerdere apps tegelijk open hebt staan, treden er af en toe wat haperingen op. Dat uit zich vooral in apps die langzaam openen en vreemde haperingen in de nieuwe Webkit-browser, die overigens verder enorm snel is. De verwisselbare 1800 mAh-batterij zorgt voor een matige autonomie; hier valt er nog een en ander te verbeteren voor BlackBerry.

Voor het eerst heeft BlackBerry een smartphone met aanraakscherm gemaakt die echt overtuigt. Maar omdat de appwinkel BlackBerry World nog weinig kwaliteit te bieden heeft, de camera niet kan overtuigen en het batterijleven tegenvalt, zal het een lastig karwei worden om zieltjes te winnen bij de dominante smartphoneplatforms. Toch is dit toestel voor zakelijke gebruikers een uitstekende keuze, die lichtjaren verder is dan oudere BlackBerry-toestellen.

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Review, Smartphones

Tags: smartphones