abonneren

BlackBerry Torch 9800

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Research In Motion gooit het over een nieuwe boeg: een smartphone met qwerty-toetsenbord én touchscreen. Is de Torch gebruikersvriendelijker dan de Bold en Storm?

De BlackBerry Torch is de eerste touchscreen/qwerty-slider van RIM en belooft gebruikers het beste van beide werelden. Zo hebben touchscreenfanaten een antwoord op Android en de iPhone, terwijl tikverslaafden hun e-mails en berichten op het qwerty-toetsenbord kunnen invoeren.

Het touchscreen heeft een diagonaal van 3,2 inch en een 480x360-resolutie, aanzienlijk beter dan dat van de Storm. Ook heeft RIM de SurePress-techniek, die een klikgeluidje bij elke actie geeft, achterwege gelaten. Het touchscreen op de Storm was lastig in gebruik en zorgde voor veel bedienings- en typfouten. Bij de Torch zijn deze problemen grotendeels afwezig. Het scrollen gaat soepeler, pinch-to-zoom werkt uitstekend en er is minder kracht nodig om iets te selecteren dan op de Storm.

In applicaties is het nu mogelijks zijdelings te swipen. Zo bladert u door e-mails, telefoongesprekken, im-conversaties of homescreens. Er zijn een aantal verschillende homescreens aanwezig. Op All vindt u de standaard apps, zoals e-mail, sms en sociale netwerken. Favourites herbert icoontjes voor de meestbezochte webpagina's, Media bevat video's, afbeeldingen en muziek, bij Downloads staan alle App World-applicaties en het Frequent-homescreen groepeert de twaalf meestgebruikte functies.

Tekst invoeren kan op meerdere manieren: qwerty in landschapstand en qwerty, SureType of multi-tap in portretstand. Om te schakelen tussen deze mogelijkheden druk je tijdens het typen de BlackBerry-toets in. Ondanks alle mogelijkheden blijft typen op het virtuele toetsenbord lastig, omdat de toetsen erg smal zijn. In landschapstand maken we nog de minste fouten.

Het fysieke toetsenbord klapt in portretstand uit, iets dat niet zo vanzelfsprekend meer is. Wel heeft RIM hierdoor gebruik kunnen maken van een Bold-achtig toetsenbord, dat ietsjes smaller is (54mm tegenover 56mm) en daarom ook net iets lastiger te bedienen is. Wie dikke vingers heeft zal geregeld een verkeerde toets aanslaan.

RIM heeft de Torch voorzien van BlackBerry OS 6, waarbij veel aandacht besteed is aan sociale netwerkfuncties. Twitter, Facebook, MySpace en YouTube zijn vanaf het homescreen te benaderen, LinkedIn ontbreekt vreemd genoeg. De Social Feeds toont alle updates in één stream. Ook is er nu een Universal Search-functie aanwezig, dat door alle applicaties en contactpersonen zoekt.

De mogelijkheid websites aan het homescreen toe te voegen is handig. Wie op het browsericoontje boven een webpagina klikt, kan de site als bookmark of favoriet toevoegen, of het webadres kopiëren of versturen. De browser ondersteunt tabbed browsing. Wel is de browser wat trager dan andere WebKit-browsers. De oorzaak is vermoedelijk de verouderde 624 MHz Marvell-processor; de meeste nieuwe smartphones bevatten een 1 GHz-cpu.

Dubbeltikken op een webpagina verkleint de pagina zodat deze op het scherm past, zodat er niet zijdelings gescrolled hoeft te worden. Helaas is het scherm niet erg scherp, waardoor we behoorlijk op tekst moeten inzoomen om het goed leesbaar in beeld te krijgen.

Videoclips laden snel in en zien er redelijk uit, maar verbleken bij de afspeelkwaliteit van de iPhone 4 (960x640) of HTC Desire (480x800). Een 5-megapixel camera met flitser en video-opname is aanwezig, videobellen is niet mogelijk. De Torch bevat 512 MB aan intern geheugen en 4 GB aan opslagcapaciteit. Daarnaast wordt er een 4GB-microsd-kaartje meegeleverd. De Torch ondersteunt kaartjes van maximaal 32 GB.

Met een omvang van 111 x 62 x 15 mm en gewicht van 161 gram is de Torch groter en zwaarder dan zijn concurrenten. De accuduur is volgens RIM bijna 6 uur (talk time) of 30 uur (muziek). Tijdens onze test gaat de accu enkele dagen mee.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • touchscreen + qwerty-toetsenbord
  • integratie social networking
  • swipe-functionaliteit
  • zwaarder en groter dan concurrentie
  • scherm heeft lage resolutie
De Torch is RIM's eerste touchscreen/qwerty-slider en een absolute verbetering ten opzichte van de Storm. Veel BlackBerry-fans zullen blij zijn met de verbeteringen in de webbrowser en de sociale netwerkfuncties, maar wie een iPhone of Android-toestel gewend is zal niet snel overstappen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie