Research In Motion (RIM) heeft recentelijk de populaire Bold en Storm van een upgrade voorzien. Is het waard te upgraden naar de nieuwelingen, of is er niets nieuws onder de zon?

De Storm2 is aanzienlijk krachtiger dan zijn voorganger: de smartphone ondersteunt nu wifi, biedt 256MB flashgeheugen en ondersteunt 16GB microsd-kaartjes. Het toestel is aanzienlijk zwaarder en groter dan de Bold 9700: RIM specificeert een gewicht van 160 gram met afmetingen van 113 x 62 x 14 mm. Om dit in perspectief te zetten: de iPhone meet 116 x 62 x 12 mm en weegt slechts 135 gram.

RIM ontkomt er niet aan dat het touchscreen van de Storm2 vergeleken wordt met dat van de iPhone. Het verschil is groot: waar de iPhone slechts een lichte aanraking nodig vereist om de virtuele toetsen te bedienen, houdt RIM vast aan een indrukbaar scherm (ClickSure), waarmee het gevoel van fysieke toetsen benaderd moet worden. In de praktijk betekent dit dat we vrij hard op het scherm moeten drukken om te typen of applicaties te starten. Niet zelden moeten we tweemaal drukken, omdat de eerste keer niet geregistreerd wordt. Ook openen we niet zelden de verkeerde applicatie of typen we de verkeerde letter. Wel praktisch op de Storm2 is de kopieer-en-plak-functionaliteit, die uiterst intuïtief werkt.

De Storm2 is uitgerust met een sensor die de oriëntatie van de smartphone bijhoudt. Op de eerste Storm reageerde het scherm uiterst traag op het kantelen van het toestel, maar gelukkig heeft RIM dit opgelost. De Storm2 reageert zelfs sneller dan de iPhone op het veranderen van de oriëntatie.

We zijn een beetje teleurgesteld in de webbrowser van de Bold 9700. De smartphone draait Blackberry OS 5, waarin de browser verbeterd is met snellere JavaScript- en CSS-verwerking. Deze snelheidswinst zien we in de praktijk eigenlijk nauwelijks terug, slechts speciale mobiele sites laden sneller dan voorheen. We hopen stiekem dat Opera snel met een nieuwe Blackberry-uitvoering van zijn Mini-browser komt.

Iets dat RIM nog niet opgelost heeft, is de neiging van het Blackberry OS om te crashen. Ons testmodel crashte gelukkig maar één keer, tijdens het gebruik van de camera, maar we hopen dat RIM hier nog meer aandacht aan besteedt.

De Storm2 is uitgerust met een 3,2-megapixel camera, maar deze is lastig te gebruiken. Om in- en uit te zoomen moeten we onze vinger over het cameraicoontje schuiven, maar vaak wordt onze aanraking niet (goed) geregistreerd. Zetten we net iets teveel druk, dan wordt er per ongeluk een foto gemaakt. Het opnemen van video is een verademing op de Storm2. Er kan opgenomen worden in normale stand (480 x 352) of in MMS-stand (176 x 144). Speciale filters zetten het beeld naar wens om in sepia of zwart-wit. Het opnemen zelf is simpel en het afspelen gaat vlot.

RIM's concurrent van de iPhone App Store, Blackberry App World genaamd, is verbeterd. Er zijn een aantal nieuwe tabbladen, waarin we de 25 meest populaire gratis applicaties terugvinden, en een lijst met de meest populaire betaalde applicaties. Vroeger was er maar één lijst waarin eigenlijk alleen gratis applicaties opdoken. Wat we wel missen is de indicator die laat zien hoeveel applicaties er in een categorie zitten. Het touchscreen van de Storm2 laat zich van zijn beste kant zien in de App World-applicatie. het scrollen door een carrousel van applicaties gaat vlot en vloeiend.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • degelijke videocamera

  • App World

  • hoog gewicht

  • touchscreen niet perfect

  • trage webbrowser

Werken met de Storm2 is geen onverdeeld genoegen: het touchscreen is lastig te gebruiken en het websurfen is trager dan op smartphones van de concurrentie. Blackberry-fans die graag een touchscreen gebruiken kunnen de Storm2 een kans geven, want eenmaal aan het scherm gewend is de Storm2 een goed alternatief voor andere Blackberry-smartphones.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten