abonneren

BlackBerry Q10

Kan je geen afstand doen van het qwerty-toetsenbord op je smartphone, maar heb je het toestel inmiddels versleten? Dan kan je nu eindelijk upgraden naar de BlackBerry Q10.

Recentelijk hadden we de BlackBerry Z10 in onze handen, een fantastisch ogend toestel dat wat ons betreft de terugkeer van BlackBerry symboliseert. De Q10 ziet er een stuk traditioneler uit, met zijn vierkante scherm en qwerty-toetsenbord, maar draait wel op het krachtige BlackBerry OS 10. De bediening is overigens niet helemaal toetsgebaseerd, want het 3,1-inch scherm is aanraakgevoelig.

De Q10 is duidelijk op zakelijke gebruikers gericht, al maakt de 8-megapixel camera dit toestel ook interessant voor de consument die verknocht is aan sms, Whatsapp en Facebook Messenger. Wie al een BlackBerry met fysiek toestenbord bezit, zoals de Bold 9900, zal weinig gewenning nodig hebben. De toetsen zijn iets verbeterd, met metalen strips tussen de toetsrijen om verkeerde aanslagen te minimaliseren. Het toetsenbord loopt naar de randen iets af, waardoor het toestel prettig aanvoelt in je hand. De afgeronde hoeken en rubberen achterzijde versterken dit gevoel.

Het 3,1-inch scherm (720x720-resolutie) voelt wat claustrofobisch aan als je een normale (4:3- of 16:9-)smartphone gewend bent. De kleuren zijn geweldig – niet vreemd, want BlackBerry gebruikt een Super-amoled-paneel met 328 ppi – maar films kijken kan je door de vervelende 1:1-beeldverhouding wel vergeten.

Het BlackBerry OS 10 besturingssysteem kan op de meeste punten de concurrentie met Android en iOS wel aan. Zeker op het gebied van notificaties (BlackBerry Hub) en werk/privéprofielen heeft BlackBerry de concurrentie voorbijgestreefd. Het besturingssysteem voelt zich ook goed thuis op de 1,5-GHz dualcore processor, al duurt het opstarten van de telefoon een eeuwigheid en openen applicaties net iets trager dan op recente Android-toestellen. De kwaliteit van de speaker en microfoon is uitstekend.

Waar BlackBerry nog steekjes laat vallen is in de browser, die worstelt met het kleinere scherm en tekst niet automatisch uitvult, en de applicatiewinkel. Ondanks compatibiliteit met een fors aantal Android-apps zijn de BlackBerry-apps meestal van matige kwaliteit. Niet zelden is de app weinig meer dan een schil om de mobiele site heen. Uiteraard heeft BlackBerry hier te maken met hetzelfde kip-en-ei-verhaal als we ook zien bij Windows Phone. Voor zakelijke gebruikers die weinig met apps doen is dit sowieso slechts een kleine kanttekening.

De camera van de Q10 schiet prima plaatjes, al is het terugkijken van de foto’s door de afwijkende schermverhouding wat vreemd. Als muziekspeler kan de Q10 vertrouwen op een prima luidspreker en een micro-sd-slot voor uitbreiding van het interne geheugen (16 GB). Dankzij de ingebouwde 2100 mAh accu kom je makkelijk een dag door met deze smartphone. Goed nieuws voor wie veel reist: je kunt de accu eenvoudig verwisselen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Smartphones

Tags: smartphones

Laatste reactie