BlackBerry Pearl 8110

Van de ruim 12 miljoen die wereldwijd een BlackBerry bezitten, zal het overgrote deel in de zakelijke markt te vinden zijn. Nu abonnementen en toepassingen ook voor de thuisgebruiker steeds aantrekkelijker worden, ziet Research In Motion kansen in de consumentenmarkt. De introductie van de BlackBerry Pearl 8110 speelt hier goed op in.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De vorm van de 8110 is vrijwel identiek aan die van de iets oudere 8100. Alleen het frissere, paarsblauwe uiterlijk verraadt dat het hier om een nieuw model gaat. Ook de jongste Pearl is en blijft daardoor opvallend slank (107 x 50 x 14 mm) en licht (88 gram) voor een smartphone. Het apparaat heeft een 2 megapixel camera en multimediaspeler aan boord en biedt ondersteuning voor mini USB en bluetooth. Het geheugen van de 8110 bedraagt slechts 64 MB, maar kan worden uitgebreid via MicroSD-kaartjes. Uiteraard is de karakteristieke BlackBerry-trackball in ere gehouden en het SureType qwerty-toetsenbord werkt even soepel als intuïtief.

De quad-band 8110 ondersteunt jammer genoeg geen umts en hsdpa. Dit is vooral een gemis (in snelheid) bij het gebruik van de, overigens stugge webbrowser. Het ophalen en versturen van e-mail gaat daarentegen moeiteloos. RIM gebruikt hierbij een effectieve compressietechniek die in combinatie met de BlackBerry Internet Service (o.a. push e-mail voor maximaal tien accounts, eigen messenger, download van applicaties) voor vlotte uitwisseling van berichten en bijlages zorgt.

Handig is de integratie van een GPS ontvanger die in combinatie met de OpWeg-software van KPN actuele kaarten (Navteq), routes (ook voor wandelaars) en ANWB-verkeersinformatie levert . Aan dit abonnement hangt overigens wel een pittig prijskaartje van 7,50 euro per maand en een eenmalig bedrag van 79,99 euro voor de aanschaf van het startpakket. Onder de overige, wel standaard geïnstalleerde applicaties troffen we een rss lezer, teletekst-viewer, camera, video- en voicerecorder. Merkwaardig voor een apparaat wat zich zo nadrukkelijk op consumenten richt, is het ontbreken van onderhoudende games, want op BrickBreaker alleen ben je natuurlijk snel uitgekeken. Meer fun wordt aangeboden via www.builtforblackberry.com, maar daar zult u voor de volledige downloads wederom de creditcard moeten trekken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • slank en licht
  • gebruiksvriendelijk
  • gps ontvanger
  • goede multimediafuncties
  • geen umts en hsdpa
  • stugge browser
  • weinig games
Met het 8110-model brengt RIM eindelijk gps-mogelijkheden naar de BlackBerry Pearl. Fans van het oorspronkelijke model zullen zich meteen vertrouwd voelen met de 8110, nieuwe overstappers missen vooral snel internet en een fatsoenlijke internetbrowser.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: