BlackBerry Curve 8900

Hoewel Research In Motion met de BlackBerry enorm veel succes heeft in het zakelijke segment, oriënteert het bedrijf zich steeds meer op de consumentenmarkt. De BlackBerry Bold en Storm zijn hier twee goede voorbeelden van. Toch hoeven zakelijke gebruikers zich niet achtergesteld te voelen, want met de Curve 8900 bedient RIM deze doelgroep op hun wenken.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De opvolger van de Curve 8310 is op alle fronten aangepakt. Het toestel ziet er niet alleen strakker uit dankzij de zwart-zilveren kleurstelling, ook onder de motorkap heeft RIM flink gesleuteld. Dat de Curve 8900 daarbij leentjebuur speelt bij de Bold is geen verrassing: veel functies die bedoeld zijn voor consumenten, zijn tegenwoordig ook op zakelijke mobieltjes onmisbaar. Zo zien we nu eindelijk een ingebouwde camera in de Curve terug, met een resolutie van 3,2 megapixel. Ook heeft RIM het haarscherpe scherm overgenomen van de Bold, al is er hier gekozen voor een traditionele 4:3-beeldverhouding (480 x 360 pixels).

De belangrijkste toevoegingen aan de Curve 8900 zijn echter wifi en gps. De mogelijkheid verbinding te maken met wifi-netwerken is een verademing. Het compenseert voor een groot deel het ontbreken van umts/hsdpa-ondersteuning, al blijven we van mening dat de gprs-snelheid toch écht niet meer voldoet voor de hedendaagse gebruiker. Belangrijk is dat de Curve het mogelijk maakt via voice-over-ip (voip) te bellen. Bedrijven die een goede voip-infrastructuur hebben aangelegd kunnen hierdoor flink op hun telefoonkosten besparen. Ook voor privégebruik biedt voip een aanzienlijk kostenvoordeel. De ingebouwde webbrowser is niet zo intuïtief als die van de iPhone, maar stukken beter dan zijn Windows Mobile-concurrenten.

De interne gps-ontvanger kan gebruikt worden voor het geotaggen van foto’s. Een eenvoudig navigatiepakket (BlackBerry Maps) is voorgeïnstalleerd op de Curve, maar wie van plan is de smartphone als volwaardig navigatiesysteem te gebruiken kan beter TeleNav’s GPS Navigator-pakket aanschaffen.

Ook interessant is dat RIM de multimediamogelijkheden grotendeels intact heeft gelaten. De mediaspeler kan overweg met de meest voorkomende muziek- en videoformaten (inclusief xvid) en kan video’s fullscreen afspelen. De BlackBerry Media Sync-applicatie synchroniseert de Curve met iTunes en dankzij het microsdhc-slot is het geheugen uit te breiden tot 16 GB. Dankzij de 3,5mm-aansluiting kan elke willekeurige koptelefoon in de Curve geprikt worden – lovenswaardig!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • stevig doch stijlvol uiterlijk
  • camera, gps én wifi
  • fantastisch scherm
  • geen umts/hsdpa
De Curve 8900 is een enorme verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Wie een zakelijke smartphone zoekt en tevreden is met gprs-snelheden, zal zich met de 8900 geen buil vallen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: