abonneren

BlackBerry Curve 8520

Jarenlang gold de BlackBerry van Research In Motion als de onbetwiste zakelijke smartphone. De reden? Fantastische e-mailfunctionaliteit en goede beheermogelijkheden. De laatste tijd treedt er echter een verschuiving op: steeds meer werknemers willen hun eigen smartphone zowel privé als zakelijk gebruiken.

Research In Motion heeft kosten noch moeite gespaard om een manier te zoeken de BlackBerry prettiger te maken voor consumenten. Voorbeelden hiervan zijn ondersteuning voor multimedia, de BlackBerry Internet Server en de recente introductie van de BlackBberry App World. De BlackBerry 8520, onderdeel van de populaire Curve-serie, zet deze trend door als uiterst betaalbare instapsmartphone.

De 8520 behoudt het candybarontwerp van de Curve, evenals het volledige qwerty-toetsenbord. Wat vooral in het oog springt is dat de traditionele rollerball vervangen is door een optisch trackpad. Wie al bekend is met de rollerball zal weinig moeite hebben over te stappen. Zelfs nieuwe gebruikers zullen weinig tijd nodig hebben om aan het trackpad te werken; het werkt uiterst intuïtief.

De behuizing van de 8520 voelt wat goedkoop en plastic aan. Gelukkig zit alles wel stevig in elkaar en heeft RIM gekozen voor rubberen afdekklepjes. Ook het toetsenbord voelt kwalitatief wat minder aan dan het toetsenbord van de Bold, maar de toetsen hebben een prettig drukmoment en het typen van een lap tekst gaat prima, zelfs bij mensen met grotere handen.

Hoewel het beeldscherm met zijn diagonaal van 2,46 inch en 320x240-resolutie op papier niet echt indrukwekkend is, zijn we erg tevreden over dit scherm. De kleuren zijn helder en het beeld is haarscherp, waardoor het lezen van e-mails geen probleem is. Videobestanden zien er prima uit, de beperkende factor is hier de schermgrootte, zeker niet de schermkwaliteit.

Wat multimedia betreft bevat de 8520 nu ook een drietal multimediatoetsen bovenop de smartphone. Deze toetsen bedienen play, pauze, skip en mute voor zowel muziek als video. Er zijn volumetoetsen en twee instelbare toetsen aan de zijkant van het toestel aanwezig. Al deze toetsen zijn met een rubberen coating afgewerkt en voelen daarmee uiterst solide aan.

Eveneens aan de zijkant van het toestel vinden we een 3,5mm-koptelefoonuitgang en een steeds populairder wordende micro-usb-aansluiting voor het laden en synchroniseren van de smartphone. Een 2-megapixel camera aan de achterzijde schiet redelijke foto's, maar door het ontbreken van een flitser zult u deze camera niet bij slechte lichtomstandigheden gebruiken. De 8520 ondersteunt verder wifi (802.11b/g) en bluetooth 2.0, maar mist een geïntegreerde gps en werkt niet op 3G-netwerken. Voor een smartphone in het instapsegment is dit geen grote ramp.

Wel identiek aan de duurdere modellen is het besturingssysteem, inclusief de BlackBerry App World-winkel. Vergeleken met Android en het iPhone OS kan het BlackBerry OS wat onhandig en onlogisch aanvoelen, maar wie al bekend is met BlackBerry zal zich meteen thuisvoelen. De 8520 draait alle applicaties die we voor handen hebben, zij het af en toe met ene kleine vertraging. Dit wordt meestal veroorzaakt door een intensieve gegevensoverdracht. Wat betreft de basishandelingen (bellen, e-mailen) werkt de smartphone voortreffelijk. Hetzelfde geldt voor het video en games. Het afspelen van muziek terwijl u e-mailt of Twitter checkt is geen probleem.

Eigenlijk zetten we het grootste vraagteken bij de webbrowser. Het kleine scherm en de trage dataverbinding (gprs) maken het bezoeken van internetpagina's geen pretje. U zult veel tijd doorbrengen met wachten, gevolgd door scrollen en zoomen om de gegevens te vinden die u zoekt.

Komt het op het opslaan van applicaties en gegevens aan, dan valt er weinig af te dingen aan de 8520. Toegegeven, de 256 MB intern geheugen houdt niet over, maar omdat dit geheugen uitgebreid kan worden met een microsd-kaartje is dit geen groot nadeel.

Het ontbreken van 3G-ondersteuning zal de echte mobiele internetters afschrikken, maar er is één groot voordeel: de accuduur is fors omhoog gegaan. Tenzij u meerdere uren per dag aan de telefoon hangt, zullen zelfs fanatieke e-mailers zo'n drie dagen over één acculading kunnen doen. Wie niet continue in de buurt van een stopcontact is, heeft aan de 8520 een goede smartphone.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goedkoop
  • volledige smartphonefunctionaliteit
  • prima display
  • behuizing voelt wat goedkoop aan
  • webbrowser frustreert
  • geen 3G en gps
De BlackBerry Curve 8520 is een instapsmartphone, waardoor hij al snel gratis wordt geleverd met een abonnement. Dit maakt de 8520 een prima keuze voor zowel privégebruikers als kleinzakelijke gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige smartphone. De nadruk ligt hierbij op e-mail en zakelijk gebruik, maar dankzij consumentenfuncties zoals media, social networking en games komen privégebruikers prima aan hun trekken. Voor grotere bedrijven die hun eigen BlackBerry Enterprise Server beheren maakt de lage prijs de 8520 een interessant toestel voor werknemers die voorheen niet voor een smartphone in aanmerking kwamen, maar wel degelijk kunnen profiteren van mobiele e-mail.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: