abonneren

BlackBerry Curve 3G

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Research In Motion voegt 3G-internet aan de Curve-lijn toe.

De BlackBerry Curve 3G is de nieuwe telg in de Curve-lijn en qua uiterlijk en specificaties gezien een goedkopere versie van de Bold 9700. Hoewel het toestel 20 gram lichter is dan de 9700, voelt hij wel lomper aan.

De stofgevoelige trackball is vervangen door een optisch trackpad, die veel prettiger werkt. De Call-, Menu-, Back- en End-toetsen lijken aanraakgevoelig, maar zijn dit helaas niet. Vier rubberen toetsen aan de zijden van de Curve 3G geven toegang tot de camera, spraakherkenning en het volume. Er zijn een drietal speciale mediatoetsen aan de bovenzijde van het toestel geplaatst, waardoor de Curve 3G als muziekspeler gebruikt kan worden.

We zijn niet helemaal overtuigd van de specificaties van deze smartphone. Zo heeft het scherm een resolutie van 320 x 240, een stap terug van de 480 x 360-resolutie van zijn voorganger, de Curve 8900. Ook de camera is met een 2-megapixel sensor minder imposant dan voorheen; de Curve 8900 had nog een 3,2-megapixel camera. Een flitser ontbreekt nog steeds. Waarschijnlijk wil RIM de kosten laag houden en kiest het daarom voor deze goedkopere componenten. Het scherm stelt overigens niet teleur, maar maakt de Curve 3G zeker niet begerenswaardig.

Op de Curve 3G treffen we het BlackBerry OS 5 aan. Deze bevat de welbekende zes configureerbare icoontjes aan de onderkant van het homescreen en een eenvoudig menu. Het synchroniseren van e-mail is even eenvoudig als altijd en dankzij BlackBerry Messenger is instant messaging meteen bereikbaar. RIM zal een update naar BlackBerry OS 6 beschikbaar maken voor de Curve 3G, maar wanneer is niet bekend. Of het besturingssysteem wel soepel draait op een 624MHz-processor met 256 MB geheugen vragen we ons af.

De Curve 3G is ontworpen voor het versturen van berichten, maar helaas stelt het toestel juist daar teleur. De toetsen zijn smal en zitten zo dicht op elkaar, dat we geregeld de verkeerde letter aanslaan. Zelfs de meest geoefende BlackBerry-gebruiker zal moeite hebben met de Curve 3G. De enige manier om probleemloos tekst in te voeren is de duimen onder een hoek van 90 graden te houden, maar dat houden we niet lang vol.

Waarom RIM de prettige BlackBerry Bold-toetsen niet heeft overgeheveld naar deze smartphone is ons een raadsel. Waarschijnlijk wilde RIM een duidelijk onderscheid aanbrengen tussen beide modellen, maar een slimme beslissing is dit niet.

De belangrijkste reden om deze Curve te kopen is 3G, waardoor webbrowsen aanzienlijk sneller gaat. Helaas is de webbrowser niet om over naar uis te schrijven. Pagina's worden veel te klein op het scherm gezet, tekst ziet er pixelig uit en zoomen is onontkoombaar. Het beste kunt u zoeken naar mobiele versies van sites.

Het afspelen van muziek gaat beter, met 29 uur speeltijd op een accu. De Curve 3G is prima als mp3-speler te gebruiken. Op één acculading kunt u verder 4,5 uur praten en de standbytijd is 19 dagen. Dat is indrukwekkend.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 3G en gps
  • goede accuduur
  • BlackBerry 6-compatibel
  • onhandig qwerty-toetsenbord
  • laag-resolutie scherm
  • oninspirerend design
  • matige camera
RIM heeft 3G naar de Curve-reeks gebracht, maar helaas zijn de specificaties van dit toestel zo matig dat de smartphone teleurstelt. Wie nog nooit een smartphone in handen gehad heeft, kan hier vast wel iets mee. Andere gebruikers kunnen beter naar de Bold 9700 kijken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: